Seçimin ardından yeni kriz: Van, Bitlis ve Siirt'te 15 gün yasak başladı! İşte detaylar…

Van, Bitlis ve Siirt illerinde gerçekleşecek olan gösteri yürüyüşleri ve açık hava toplantılarına dair 15 günlük bir yasak kararı alındı. Van, Bitlis ve Siirt Valilikleri, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 15 gün süreyle bu tür etkinliklerin düzenlenmesini yasakladı. Valilikler, yasağın 3 Nisan'dan başlayarak, 17 Nisan'a kadar geçerli olacağını duyurdu.

03.04.2024-10:08 - (Son Güncelleme: 03.04.2024-16:33) Seçimin ardından yeni kriz: Van, Bitlis ve Siirt'te 15 gün yasak başladı! İşte detaylar…

Van, Bitlis ve Siirt Valilikleri tarafından yapılan açıklamaya göre, 3 Nisan'dan itibaren 17 Nisan'a kadar olan süreçte, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşleri, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının yasaklandığı duyuruldu. Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun gördüğü etkinlikler hariç olmak üzere, çeşitli faaliyetlerin de yasaklandığı belirtildi.


Yapılan açıklamada, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda, belirtilen tarihler arasında basın açıklaması, oturma eylemi, anket yapılması, çadır ve stant kurulması, imza kampanyası düzenlenmesi, el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de yasaklandığı ifade edilerek şu açıklama yapıldı: 

"Belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel ya da toplu olarak veya ilimiz güzergahını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylemlere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem ve etkinliklere katılması muhtemel şahıslar ve grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır."

Bitlis

Bitlis Valiliği tarafından paylaşılan açıklamada da "Van Valiliğince, Van ili coğrafi sınırları içinde 3 Nisan tarihinden geçerli 17 Nisan tarihi de dahil olmak üzere 15 gün süreyle tüm etkinlikler yasaklanmış ve bu etkinliklere katılımları engellemek amacıyla il dışından giriş çıkışlara izin verilmeyeceği belirtilmiştir. İlimizden Van ili ve ilçelerine seyahat edecek vatandaşlarımızın yasaklama kararına uygun hareket etmeleri gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.


Bitlis Valiliği tarafından yapılan açıklamada, bölgede güvenlik ve kamu düzeninin sağlanması amacıyla bir dizi önlem alındığı belirtildi. Bu kapsamda, tüm etkinliklerin bu geceden itibaren 15 gün süreyle yasaklandığı duyuruldu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ülke gündemini meşgul eden 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle ilgili olarak yaşanan olaylar/gelişmeler ile ilgili birçok yerde olduğu gibi, ilimizde de bazı siyasi parti, sendika, dernek gibi sivil toplum kuruluşlarınca ve gerçek kişilerce, belirli konular üzerinde halkı aydınlatmak ve bir kamuoyu oluşturmak suretiyle o konuyu benimsetmek için, demokratik toplum düzeninin vazgeçilmez hak arama yöntemlerinden olan, basın açıklaması, açık yer toplantısı, gösteri yürüyüşü, stant açma, toplu olarak el ilanı/broşür dağıtma gibi şekillerde eylem/etkinlikler düzenlendiği, yine bu eylem etkinliklerin terör örgütlerince ve sol/marjinal/provokatif gruplarca bir eylem biçimi olarak sık sık kullanılmaya çalışıldığı görülmektedir” 

Açıklamanın devamında, alınan tedbirlerin eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşların can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu çerçevede milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla olduğu ifade edildi. Bu doğrultuda, tüm etkinliklerin 15 gün boyunca yasaklandığı belirtildi. Valilik, vatandaşların bu süreçte alınan önlemlere tam anlamıyla uymalarının önemini vurguladı ve toplumun huzur ve güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm adımların atıldığını ifade edilerek şu açıklama yapıldı: “Bitlis coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihini saat:00.01’den 17/04/2024 tarihi saat:23.59’a kadar (15) gün süre ile valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanun’un ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması, valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması, yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen örgütsel çağrılarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesine karar verilmiştir” 

Siirt

Siirt Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Pervari ilçesi ve bağlı tüm köylerde 3 Nisan Çarşamba günü saat 01.00'den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Açıklamada, söz konusu yasağın, bölgede yaşanan güvenlik endişeleri ve halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla alındığı belirtildi. Yasağın, ilgili güvenlik birimlerinin etkin bir şekilde operasyonlarını yürütebilmesi ve halkın güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekli olduğu vurgulandı. Siirt Valiliği, vatandaşların yasak süresince alınan önlemlere tam anlamıyla uymalarının önemini vurgulayarak, kamu düzeninin sağlanması ve halkın güvenliğinin temini için gerekli tüm tedbirlerin titizlikle uygulanacağını belirtti.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Açıklamada, “İlimize bağlı Pervari ilçe merkezi ve bağlı tüm köylerde, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun ilgili maddeleri gereğince; 3 Nisan 2024 tarih ve saat: 01.00’den geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmektedir” ifadelerine yer verildi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal