Seçim sonrası dolar endeksindeki düşüş sürüyor: "Dolar 20 lira mı olacak?"

Son yerel seçimlerin ardından dolar kurunda beklenen yükseliş yerine bir düşüş yaşandı. Bu durum, piyasalarda doların 20 lira seviyelerine ulaşacağı iddialarını gündeme getirdi. Piyasa uzmanı İslam Memiş, yaşananları değerlendirdi.

05.04.2024-13:17 - (Son Güncelleme: 05.04.2024-14:10) Seçim sonrası dolar endeksindeki düşüş sürüyor: "Dolar 20 lira mı olacak?"

Dolar/TL paritesi, yeni güne yükselişle başlamasına rağmen, 32,0230 seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL ise 34,7080 seviyesinde bulunuyor. Uzmanlar, seçim sonrası Dolar kurunda beklenen yükselişin gerçekleşmemesinin ardında çeşitli faktörlerin olduğunu belirtiyor. Bu faktörler arasında ekonomik istikrarın sağlanması için alınan tedbirlerin etkili olduğu ifade ediliyor.

İslam Memiş, yaptığı açıklamada, "Seçim sonrası beklenen doların yükselişi yerine bir düşüş yaşandı. Bu durumda, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin ve piyasadaki güvenin rolü büyük. Ancak doların uzun vadede ne yönde seyredeceği belirsizliğini koruyor. Dolayısıyla, yakından takip edilmesi gereken bir süreç içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Piyasa oyuncuları ve ekonomi takipçileri, dolar kurunun seyri konusunda gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor.

İslam Memiş’den dolar değerlendirmesi

Son günlerde döviz piyasalarında yaşanan hareketlilik, özellikle doların seyrini merak konusu haline getirdi. Üst üste üç işlem gününde düşüş eğiliminde hareket eden dolar endeksi, şu sıralarda 104,3 seviyesinde bulunuyor. Bu durum, piyasalardaki belirsizliği ve dalgalanmayı gösteriyor. Seçim öncesi para piyasalarına ilişkin yapılan değerlendirmelerde sıkça dile getirilen "Seçimin hemen sonrası dolar yükselecek" algısı ise beklenildiği gibi gerçekleşmedi. Piyasa uzmanları, bu durumu yorumlarken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Özellikle TV 100'de kaleme aldığı yazısında konuya değinen İslam Memiş, "Dolar 20 lira mı olacak?" sorusuna yanıt verdi. Dolar piyasasına ilişkin değerlendirmede bulunan Memiş şu ifadelerde bulundu:

"Seçim sonrası dolar kuru 37 kuruş geriledi. Kuruşluk gerilemeyi görenler yine sosyal medyada “Dolar 20 lira olacak” demeye başladı. Öncelikle şunu belirtmek isterim;

31,88 ile 20 lira arasında 11,88 lira var. 29 liraya inansalar mâkul derim, 28 liraya da mâkul derim. 20 lira ne? Bugünkü ekonomik koşullar ve bugünkü sıkılaştırma politikası doların 20 lira olacağını söylemiyor.

Dolar zaten bir yatırım aracı değildir.Dolar zaten Türkiye’de en az getiriye sahiptir. Özetlemek gerekirse 29-28 lira kısa vade için denene bilir.Önemli olan düşüş kalıcı mı? Bana göre şimdilik çok zor. Doların 20 lira olacağına inananlar önce aradaki 11,88 lirayı atlamaması gerek. Siz siz olun yine de döviz borçlanmayın."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal