Seçim sonrası altında hareketlilik: İslam Memiş gram altın için tarih verdi

Geçtiğimiz hafta sert düşüş yaşayan altın fiyatları yatırımcıları endişelendirirken, bu hafta ABD’deki borçlanma görüşmelerinin sonuçlanmasıyla piyasada rahatlama gözlendi. İslam Memiş’ten ise yeni bir altın tahmini geldi. İşte altın fiyatlarında son gelişmeler...

29.05.2023-10:36 - (Son Güncelleme: 29.05.2023-17:28)

Yıl başından bu yana yüzde 6 değer kaybı yaşayan Türk Lirası’na rağmen dolar kuru seçimden sonraki günde 20 TL üzerinde kalmaya devam etti. Öte yandan 2 ayın en düşük seviyelerine gerileyen altın fiyatları ise yeni haftaya yükselişle başladı. 

ABD’de borç limitinde anlaşma sağlandı

Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler, ABD'de borç limitine yönelik alınan önlemlerin tükenerek ülkenin nakit sıkıntısı çekmesine günler kala prensipte anlaştı. 

Biden, yazılı açıklamasında, Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile prensipte borç limiti anlaşmasına vardıklarını aktardı. 

ABD hazinesinin borcunu ödeyemeyeceğine yönelik riskler böylece sonlanmış oldu. Haftalardır üzerinde konuşulan kritik gelişmenin sonuca ulaşmasıyla birlikte piyasalar rahat bir nefes aldı.

Altın Fiyatları Son Dakika

Fed bir kez daha faiz artırmaya hazırlanıyor

Cuma günü ABD'de kişisel tüketim harcamaları beklentileri aşarken altın fiyatları iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Fed tarafından izlenen önemli bir enflasyon ölçüsü olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi, Mart ayındaki yüzde 4,2'lik artışın ardından Nisan ayına kadar olan 12 aylık dönemde yüzde 4,4'lük bir artış gördü. Beklenmeyen enflasyon verileri altın piyasasını olumsuz etkiledi.

Rapor, ikinci çeyrek için daha güçlü bir ekonomik görünüme işaret eden Nisan ayı için tüketici harcamalarında güçlü bir büyüme olduğunu ortaya koydu. Bu haberler enflasyonist baskılara katkıda bulundu ve yüksek faiz oranlarının uzun süre devam etme olasılığına ilişkin endişeleri artırdı. Yatırımcılar, Federal Rezerv'in Haziran ayında art arda 11. kez faiz artırımı yapmasını beklerken, Haziran’da 25 baz puanlık bir faiz artırımı yapma olasılığı ise yüzde 64,2 oldu.

İslam Memiş’ten altın ve dolar yorumu

Yurt içine bakıldığında ise Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri sonuçları piyasaların odağında kalmaya devam ediyor. YSK Başkanı Ahmet Yener'in aktardığı bilgilere göre Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,14, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,86 oy aldığı belirtildi. Bu durumun altın ve döviz fiyatlarına yansımasını değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Mynet’e yaptığı açıklamasında, “Seçim sonuçlarının bu haftaya pozitif yansıyacağını düşünüyorum. Borsa da yükselişler, döviz kurları ve altının gram fiyatında düşüşler yaşanabilir. TL’de ve borsada bekleyenler kazandı, seçimlerden önce döviz ve altın alanlar kaybetti” ifadelerini kullandı.

Altın Fiyatları Son Dakika

Gram altın tahmini

“Kısa vadeli pozitif seyir, yatırımcılara fırsat sunmuş olacak. Döviz ile ticaret yapan, döviz ve altın alımı için fırsat kollayanlar şanslı” diyerek yorumuna devam eden uzman isim, “Kısa vade için fiziki tarafta dolar/TL kurunda 20,68, 20,20 ve 20 lira seviyelerini destek seviyesi olarak takip edeceğim. Altının gram fiyatında 1.350 lira seviyesini destek seviyesi olarak takip edeceğim. Sanalda bu rakamlar daha da gerilecektir. Ancak sanal ortamda işler biraz karışık. Ons altında 1.910-1.995 dolar aralığını takip edeceğim. ABD’de borç krizi çözüme kavuşuyor. Tepki yükselişi bekliyorum. Bu hafta Türkiye için pozitif. Önümüzdeki haftalara tekrar bakacağız” şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal