Seçim korkusu sardı 6'lı masa çatırmaya başladı: Aday çıkaramayınca 'Erdoğan aday olmasın' dediler

Dün 11. kez toplanan 6’lı masada ortak adayın yine çıkmaması kafalarda soru işareti yarattı. 8 saatlik toplantının sonunda yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3. kez aday olamayacağı ifadeleri yer aldı.

27.01.2023-09:04 - (Son Güncelleme: 27.01.2023-16:56) Seçim korkusu sardı 6'lı masa çatırmaya başladı: Aday çıkaramayınca 'Erdoğan aday olmasın' dediler

2023 seçimlerinin gerçekleşmesi için zaman daralırken, 6’lı masa dün akşam kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Gündemde her ne kadar Cumhurbaşkanı adayı olacağı ifade edilse de bu toplantıdan da herhangi bir isim çıkmadı. Toplantının sonunda son günlerin tartışılan konusu olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3. kez aday olamayacağı konusunda bir açıklama yapıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3. kez aday olabilir mi?

Analiz Haber’in yer verdiğine göre; 2017 Anayasa Değişikliği öncesinde gerçekleşen 2014 seçimleri, eski sisteme göre yapıldı.

Yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanı'nda olmadığı ve Yürütmenin başında Başbakan'ın olduğu dönemde yapılan seçimler, parlamenter hükümet sistemi içinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde seçilen Cumhurbaşkanı'nın sembolik yetkileri vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3. Dönem

2017 yılında gerçekleşen Anayasa Değişikliği'nde Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümet sistemi değişti.

Başbakanlık'ın kaldırılmasıyla yürütme organının başı, Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanı seçimine ve adaylığına ilişkin esi yasalar yürürlükten kaldırılarak, yeni hükümler getirildi.

Cumhurbaşkanı'nın görev tanımı ve anayasal statüsünün değiştiği 2017 Anayasa Değişikliği'ne göre, bir kişi 2 kez Cumhurbaşkanı seçilebilir hale geldi.

Yani, yeni sistemle yapılan ilk seçimleri kazanan Cumhurbaşkanı, bundan sonraki seçimlerde de bir kez daha seçilebilir hale geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3. Dönem-1

2023 seçimleri kazanırsa 2. dönemi olacak

24 Haziran 2018'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

Dolayısıyla "iki dönem şartı" 24 Haziran 2018 seçimleri ile başlamış oldu.

Başkan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki 2. dönemi, kazandığı takdirde 2023 seçimlerinden sonra başlamış olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal