Sayı yüzde 59'a kadar çıktı Avrupa alarm verdi! Türkiye ön sırada

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisinin dün yayınlamış olduğu raporla birlikte obeziteye oranlarının, Avrupa genelinde ''salgın'' boyutlarına ulaştığını ve hala da yükselmeye devam ettiğini duyurdu. Yayınlanan raporda, Avrupa’daki yetişkinlerin neredeyse üçte ikisinin (yüzde 59) ya aşırı kilolu ya da obez olduğunun altını çizdi.

04.05.2022-15:07 - (Son Güncelleme: 04.05.2022-17:01) Sayı yüzde 59'a kadar çıktı Avrupa alarm verdi! Türkiye ön sırada

DSÖ Avrupa raporunda Avrupa'daki yetişkinlerin yüzde 59'unun (erkeklerde yüzde 63, kadınlarda yüzde 54) obez ya da aşırı kilolu olduğu belirtilirken yaklaşık her üç çocuktan birinin (erkek çocukların yüzde 29'u ve kızların yüzde 27'si) ya aşırı kilolu veya obez olduğu duyuruldu. Avrupa'da ölüm nedenlerinin başında yer alan fazla kilo, yıllık 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne sebep olduğu bildirildi. 

Aşırı kilo beraberinde hastalık getirir 

Aşırı kilonun neredeyse 13 çeşit kansere, kalp hastalıklarına ve tip 2 diyabete neden olduğunu bildirilen raporda ''Bölge genelinde (aşırı kilonun) yılda en az 200.000 yeni kanser vakasından doğrudan sorumlu olması muhtemeldir ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenmektedir.'' şeklinde belirtildi. 

Türkiye'de yetişkinlerin yaklaşık yüzde 66,8'i fazla kilolu 

Yayınlanan rapora ilişkin, obez ya da fazla kilolu olan yetişkin sayısı göz önünde bulundurulduğunda ilk sıraya resmen Türkiye geliyor. Rapordaki verilen verilere göre ise Türkiye'de yetişkin nüfusunun yüzde 66,8'i aşırı kilolu, obez şeklinde nitelendirilenlerin oranı da yüzde 32,1'dir. Türkiye'nin peşinden, yetişkinlerde fazla kiloluların oranının çok fazla olduğu ülkeler sırasıyla Malta, İsrail ve İngiltere geliyor. Fazla kilo probleminin en az görüldüğü ülkeler de yüzde 45 ile Tacikistan, yüzde 48 ile Özbekistan ve Kırgızistan'dır. 


53 ülkeden hiçbiri obezite ile mücadele etmeye bile yeltenmiyor 

DSÖ, Avrupa bölgesini oluşturan 53 ülkeden neredeyse 2025 yılına kadar obezite artışını durdurmak adına hedeflerine ulaşma yolunda bile olmadıklarını belirtti. Obezitenin sebeplerinin 'sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizliğin bir kombinasyonundan çok daha fazla karmaşık' yer aldığını belirten DSÖ, sağlıksız gıdaların çocuklara dijital bir şekilde pazarlanması ve çevrimiçi oyunların yaygınlaşmasının obezite artışını tetikleyen çevresel faktörlerin arasında olduğunu dile getirdi. 

Özellikle şekerli olan içeceklerin vergisi yükseltilsin

DSÖ'nün obeziteyle savaşma politikası olarak sunmuş olduğu çözüme yönelik çalışmalara arasında; şekerler tatlandırılmış içeceklerin çok daha fazla vergilendirilmesi ya da sağlıklı gıdalar için sübvansiyonlar, sağlıksız gıdaların çocuklara pazarlanmasına kısıtlama getirilmesi, sağlık hizmetlerinde obezite ve aşırı kilo yönetimi hizmetlerine erişmenin iyileştirilmesi yer alıyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal