Saraçoğlu Açıkladı: Koronavirüse Karşı Tam Koruma

Prof. Dr. Saraçoğlu, yapısında lektin maddesi olan gıdaların Kovid-19'a karşı koruyucu etkisine dikkat çekti.

23.05.2021-15:02 - (Son Güncelleme: 23.05.2021-15:26) Saraçoğlu Açıkladı: Koronavirüse Karşı Tam Koruma

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun lektinin Kovid-19'a karşı koruyucu etkisini konu aldığı makalesi "Journal of Pharmaceutical Research International" isimli uluslararası bilimsel dergi içerisinde yayımlandı.

Saraçoğlu, makalesinin 8 Mayıs'ta yayımlandığını ifade ederek "Kimyasal olarak baktığınızda lektin şekeri kendine çekiyor. Koronavirüsün de spike'ları (dikensi çıkıntı) var biliyorsunuz, hücrelere onunla giriş yapabiliyor ve bu spikelar protein yapılı, aminoasit ve şekerden oluşuyor. Lektin içeren bir yiyecek yediğinizde, işte bu şekeri kendisine bağlıyor, yani spikeları hareketsiz hale getiriyor, kilitliyor. Lektinin en büyük özelliği bu" sözlerini kullandı.

LEKTİN MADDE NEDİR?

Hücre zarlarına bağlanan bir protein türü olan lektin, tüketmiş olduğumuz yiyecekler içerisinde olduğu gibi tüm yaşam formlarında da yer almaktadır. Bununla birlikte lektinler, şekere de bağlanabilmektedirler. Bitki ve hayvan bazlı besinlerde olan lektin, tüketilen besinlerin sadece %30’unda bulunuyor. En yüksek lektin içeriği baklagiller, tahıllar ve patlıcangil sebzeler gibi sağlıklı besinlerde yer almaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal