16.07.2022-09:21 (Son Güncelleme:16.07.2022-09:54)


1

Saraçhane Meydanı doldu taştı

Saraçhane Meydanı doldu taştı

15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesinin 6. yılında, milyonlarca vatandaş, dün Saraçhane Meydanı'na akın etti.



2

Bahçeli'de törene katılanlar arasındaydı

Bahçeli'de törene katılanlar arasındaydı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da gerçekleştirdiği programının ardından akşam saatlerinde Saraçhane Meydanı'nda düzenlenen şehit yakınları ve gazilerin de olduğu 15 Temmuz Demokrasi Milli Birlik Günü Anma Programı törenine katıldı. Törene MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de katıldı.



3

Başkan Erdoğan'dan açıklamalar

Başkan Erdoğan'dan açıklamalar

15 Temmuz Demokrasi Milli Birlik Günü Anma Programı'nda konuşan Başkan Erdoğan, törene katılan herkesi duygulandırdı. Başkan Erdoğan, "Milletimiz 15 Temmuz'da yüreğindeki imandan aldığı güçle akşam güneş batarken başlayan darbe girişimini sabah güneşin doğuşuyla birlikte akamete uğratarak işte böyle bir destan yazmıştır. Bu millet bu tür destanları yazar mı? Allah'ın izniyle yine yazar. Nasıl iki asırdır ayağa kalkmak istediği her dönemde bu milleti savaşla, bozgunculukla, darbeyle, vesayetle, terörle, siyasi istikrarsızlıkla, ekonomik krizle, sosyal çatışmayla dizleri üzerine çökertenler, hamdolsun bu defa yine başaramadılar." açıklamalarında bulundu.



4

"Yerle yeksan oldu"

"Yerle yeksan oldu"

Başkan Erdoğan, "Farklı dönemlerde farklı kisveler altında sahnelenen sinsi oyun 15 Temmuz gecesi milletimizin iman dolu göğsüne çarparak yerle yeksan oldu. 'İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür, imansız olan paslı yürek sinede yüktür.' İşte şimdi 6'lı masaları var değil mi bunların? Bu 6'lı masada şehitlerimizin esamesi okunuyor mu? Onların derdi başka. Onlar PKK terör örgütüyle beraber yürüyorlar. Yani Gabar'da, Cudi'de, Tendürek'te, bizim Mehmet'imize saldıranlarla, onların parlamentodaki uzantılarıyla beraber, el ele omuz omuza yürüyorlar." ifadelerini kullandı.



5

"Önümüzde büyük bir hesap var"

"Önümüzde büyük bir hesap var"

Başkan Erdoğan, "Şimdi önümüzde büyük bir hesap var. Balkan Harbi'yle üzerine çöreklenen kara bulutları Çanakkale zaferiyle dağıtan milletimiz milli mücadeleyle, şanla, şerefle dolu tarihine yeni bir halka eklemiştir. İlk değil, son devletimiz cumhuriyetimizin milli iradenin üstünlüğü temeli üzerinde payidar olacağını 85 milyon hep birlikte 15 Temmuz gecesi dosta düşmana bir kez daha ispatladık. Cumhur İttifakı olarak bu mücadeleyi o gece nasıl ispatladıysak şunu bilelim, bundan sonraki süreçte de aynen ispatlamaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.



6

"Darbe girişiminin sebebi asla milletin çıkarları değildir"

"Darbe girişiminin sebebi asla milletin çıkarları değildir"

Başkan Erdoğan, "Şu gerçekleri asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Gezi olaylarının sebebi asla ağaç ve çevre hassasiyeti değildir. 17-25 Aralık yargı emniyet darbe girişiminin sebebi asla hukuk adalet arayışı değildir. Çukur eylemlerinin sebebi asla meşru hak talebi değildir. Sınırlarımızı taciz eden DEAŞ'ın, PKK, PYD'nin saldırılarının sebebi asla tabii süreçler de değildir. 15 Temmuz darbe girişiminin sebebi asla ülkenin ve milletin çıkarları değildir. Türk ekonomisinin mahvetme tehditleriyle başlatılan finans saldırısının sebebi asla faiz, kur hesabı değildir. Bir süredir hemen her alanda maruz kaldığımız siyasi ve ekonomik ambargoların, kuşatmaların, tuzakların sebebi asla demokrasimizi koruma gayesi değildir. Bugün halen vermekte olduğumuz mücadelenin de hiçbir kurala, kaideye, teoriye, ahlaki ölçüye uyan bir tarafı yoktur. Tahammül edilemeyen Cumhur İttifakı değildir. Asıl tahammül edilemeyen Türk milletinin kendi iradesine sahip çıkması, kendi hedeflerine kilitlenmiş olmasıdır." açıklamalarında bulundu.



7

"252 şehidimiz var"

"252 şehidimiz var"

Başkan Erdoğan, "252 şehidimiz var. 2 bin 200'ü aşkın gazimiz var. Hâlâ FETÖ'ye rahmet okuyanlar var. Kusura bakmasınlar. Neyin ne olduğunun şahidi 15 Temmuz gecesidir. Ülkenin ve milletin geleceğine dair hiçbir fikir üretmeden, hiçbir program, proje, plan geliştirmeden, hiçbir samimi çaba göstermeden sadece laf salatasıyla insanların duygularını istismar edemezsiniz. Yabancı büyükelçilerden gelecek talimatlara göre siyasetlerini şekillendirenler, kampanya dozunu ayarlayanlar bu topraklara ait olamazlar. Her fırsatta ülkesini yabancılara kötüleyerek, şimdiden bu desteğin hakkını vermeye çalışandan bu millete hayır gelmez. Halbuki yönlerini Avrupa'ya, Amerika'ya değil de milletimize dönmüş olsalar şu gerçekleri onlar da görecekler." ifadelerini kullandı.



8

"Bir darbe girişimidir"

"Bir darbe girişimidir"

Başkan Erdoğan, "Türkiye terörle mücadele ederken teröristin sırtını sıvazlayandan devlet adamı olmaz. İnsanlar canı pahasına darbeye direnirken hainlerle anlaşıp kaçacak delik arayanlardan siyasetçi olmaz. 15 Temmuz'a şöyle ağız dolusu 'Bir darbe girişimidir' diyemeyenlerden millet adamı olmaz. FETÖ'cüsünden PKK'lısına kadar kamudan temizlenmiş terör örgütü mensuplarına mavi boncuk dağıtanlardan siyasetçi olmaz." ifadelerine yer verdi.



9

"Kararlılıkla sürdüreceğiz"

"Kararlılıkla sürdüreceğiz"

Başkan Erdoğan, "Ülkemizin bir daha 15 Temmuz gibi musibetlere, milletimizin bir daha esaret tehdidine maruz kalmaması için büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını kararlılıkla sürdüreceğiz. 15 Temmuz gecesi gördük ki; son sözü top ve tüfek değil, iman, inanç belirler. 2023 imtihanını da başarıyla vererek bu kutlu menzile doğru devam edeceğiz." açıklamalarında bulundu.



10

Azerbaycan bayrağı göze çarptı

Azerbaycan bayrağı göze çarptı

15 Temmuz ruhunun canlı tutulması, milli şuurun güçlendirilmesi, şehitlerin hatırasının yâd edilmesi amacıyla Saraçhane Meydanı'nda düzenlenen etkinlik, saat 17.30 itibarıyla başladı. Fatih Anıtı'nın bulunduğu parkın çevresi demir bariyerlerle çevrildi. Güvenlik önlemlerinin alındığı alana girişler için çok sayıda arama noktası oluşturuldu. Emniyet güçleri kuş uçurtmadı. Etkinlik alanı Türk bayraklarıyla donatıldı. Alana gelen vatandaşların Türk bayrağı dışında başka bir bayrak taşımalarına izin verilmedi. Sadece birkaç Azerbaycan bayrağı göze çarptı.



11

15 Temmuz temalı video gösterim

15 Temmuz temalı video gösterim

15 Temmuz'da şehit düşen 252 vatandaşımızın isimleri tek tek okundu. Kalabalık ise hep bir ağızdan her okunan isim sonrasında "Burada" diyerek karşılık verdi. Bu sırada alanda büyük heyecan yaşandı. Saatler ilerledikçe Saraçhane'den Unkapanı'na ve Edirnekapı'ya kadar adım atacak yer kalmadı. 7'den 70'e İstanbullular 252 şehidin hüznünü yaşarken, darbe girişiminin destansı mücadele ile bastırılmasının ve hain FETÖ'ye geçit verilmemesinin coşkusunu bir kez daha yaşadı. Etkinlikte, 15 Temmuz temalı video gösterimi yapıldı, canlı sahne performansları gerçekleştirildi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR