Sandık görevlisi ne zaman belli olur, şartları neler 2024? Sandık görevlisi ücreti ne kadar? Sandık görevlisi nasıl olunur?

Türkiye’nin yerel seçimler için yeniden sandık başına gideceği 31 Mart 2024 tarihi öncesinde, sandık başında görev yapacak kişiler hakkındaki araştırmalar devam ediyor. Sandık görevlisi başvuru şartları, sandık görevlisi maaşı, sandık görevlisi başvurusu gibi detaylar sorgulanıyor. Peki Sandık görevlisi ne zaman belli olur, şartları neler 2024? Sandık görevlisi maaşı ne kadar? Sandık görevlisi nasıl olunur? Tüm soruların yanıtı haberimizde…

23.02.2024-12:51 - (Son Güncelleme: 23.02.2024-12:51)

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan sandık görevlisi başvuru işlemleri, yerel seçimlere kısa bir süre kala vatandaşların gündemini meşgul ediyor. 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için sandık başında görev yapmak isteyen vatandaşlar başvuru konusunda yapılması gerekenleri öğrenmek üzere internete yönelerek araştırma yapıyor. Sandık görevlisi ne zaman belli olur, şartları neler 2024? Sandık görevlisi maaşı ne kadar? Sandık görevlisi nasıl olunur? gibi soruların yanıtı haberimizde yer alıyor.

Sandık görevlisi nasıl olunur?

Sandık kurullarında görev alacak kişiler, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 22. ve 23. maddelerine göre belirlenmektedir. Seçim gününde sandık başında görev almak isteyenler, ikametgah adreslerine göre ilgili seçim kurulu başkanlığına başvuru yapmaktadır. Partiler ise sandık görevlilerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bildirerek belirlemektedir.

Sandık Görevlisi

Sandık görevlisi olma şartları neler?

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde belirtilen sivil memurlar, askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyeleri ve adayları, seçim kanunlarına göre sandık kurullarına seçilemeyeceklerdir. Sandık görevlisi olma şartları ise şu şekilde:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak

Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak

Sandık görevlisi ücreti ne kadar?

Sandık görevlisi ücretleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen memur maaş katsayısı esas alınarak hesaplanıyor. 2024 yılının ilk yarısında geçerli olacak maaş katsayısı, Genelge ile 0,76087 olarak açıklandı. Bu katsayı üzerinden yapılan hesaplamaya göre, sandık görevlisi ücreti 2000 TL için yaklaşık olarak 1.521 TL olarak öngörülüyor. Hesaplama, yerel seçimlerde sandık görevlilerinin alacakları ücreti belirlemede temel referansı oluşturuyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal