Sanayi sicil belgesi nedir, nereden alınır? Sanayi sicil belgesi uygulama esasları ve faydaları

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu kapsamında yer alan 1. maddeye göre verilen sanayi sicil belgesi, sürekli tamir işleri uygulayan işletmeler ile birlikte enerji üreten santrallerinin veya büyük inşaat işleriyle uğraşan işletmelerin almaları gereken bir belge türüdür. Peki, Sanayi sicil belgesi nedir, nereden alınır? İşte, sanayi sicil belgesi uygulama esasları ve faydaları..

20.06.2022-13:54 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-13:54) Sanayi sicil belgesi nedir, nereden alınır? Sanayi sicil belgesi uygulama esasları ve faydaları

Sanayi işletmeleri kapsamında, devamlı olarak veya seri halde tamir tadilat yapan işletmelerle elektrik ya da enerji üretimi yapan santrallerin, büyük inşaat firmalarının almaları gereken belgeye sanayi sicil belgesi adı verilir. Sanayi Bakanlığı'na bağlı Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilen belge genellikle iş yerlerinin faaliyete geçmesi sonrasındaki 2 ay içerisinde alınma zorunluğu vardır. Peki, sanayi sicil belgesi almanın işletmeye ne gibi faydaları vardır?

Sanayi sicil belgesi nedir, nereden alınır?

Sanayi sicil belgesi nedir, nereden alınır

6948 sayılı yasada yer alan 1. madde gereği üretim alanında bulunan her sanayicinin üretimlerine başladıktan sonra kapasite raporlarında belirtilen üretime başlama tarihi öncesindeki 2 ay içerisinde, seri halde tamir tadilat yapan işletmelerle elektrik ya da enerji üretimi yapan santrallerin, büyük inşaat firmalarının da faaliyetlerine başladığı tarihten sonraki 2 ay içerisinde sanayi sicil belge alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Sanayi sicil belgesini alabilmek için e-Devlet ya da veya Sanayi Bakanlığı'na bağlı Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine elektronik ortamdan veya bizzat müracaat edilerek talep edilir. İşletme yetkilisinin sicil belgesi alması zorunluluğu vardır ve aksi durumda işletmelere idari para cezası uygulanır.

Sanayi sicil belgesi uygulama esasları ve faydaları

İşletmelerin başvuru sonrasında aldıkları sanayi sicil belgelerinin işletmeye çok sayıda faydaları bulunmaktadır. Bunlar;

- Sanayi sicil belgesine sahip olan işletmelerde enerji giderleri, sanayi abonesine bağlı olarak gerçekleştirilir.

- Sicil belgesini sahip olan işletmeler, dolaylı iş imkanlarına hak kazırlar.

- KİK’de bulunan yerli isteklilerin belirlenmesi konusunda avantaj sağlarlar.

- İhraç kaydı ile mal teslimatları sırasında KDV tecil-terkin işlemleri kapsamından yararlanırlar.

- Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sağlanan tüm desteklerden faydalanırlar.

Sanayi sicil belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır?

Sanayi sicil belgesi, aslı ve yıllık işletme cetveliyle ilgili Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine müracaat edilerek alınır. Sanayi sicil belgesinin geçerlilik süresi 2 yıl olup, belge 2 yılda bir yenilenir.

Sanayi işletmelerinin gerekli zamanda sanayi siciline tescil edilmemesi durumunda ödenecek ceza, 914 TL şeklinde belirlenmiştir. Ayrıca, sanayi işletme faaliyetine son veya ara verilme, yeniden üretime başlama ya da iş kolu ve adres değişikli gibi farklı hallerdeki süreçte bildirim yapmamama da ceza kapsamında alınır ve bu ceza da 914 TL'dir.

Sanayi işletmelerinin geçmiş yıldaki faaliyetlerinin bulunduğu yıllık işletme cetvelinin yıl sonu itibariyle 4 ay içerisnde ilgili bakanlığa ya da il müdürlüğüne bildirmemesi durumunda da cezai işlem 914 TL şeklinde uygulanır.

Sanayi sicil belgesini yetkililere ibraz etmeyen işletme sahipleri, 456 TL tutarında bir cezaya çarptırılabilirler. Ayrıca sanayi, sicil belgesinde gerçeğe aykırı veya eksik bildirim durumunun tespiti halinde ise idari para cezası 1.833 TL olarak uygulanır.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal