Sanat dünyası yasta: Ünlü kemancı Suna Kan hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan 86 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi piyanist Gülsin Onay sosyal medya hesabından açıkladı.

11.06.2023-12:05 - (Son Güncelleme: 11.06.2023-12:05) Sanat dünyası yasta: Ünlü kemancı Suna Kan hayatını kaybetti

Sağlık sorunları sebebiyle bir süredir tedavi altında olan dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan 86 yaşında hayatını kaybetti.

Suna Kan hayatını kaybetti

Sosyal medya hesabından acı haberi duyuran piyanist Gülsin Onay, paylaşımında "Suna Kan’ı kaybetmişiz. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Oğlu Ömer Üstel başta olmak üzere tüm yakınlarına, sevenlerine, müzik camiamıza baş sağlığı ve sabırlar dilerim. Büyük bir müzisyenimizi, yakın dostumu ve yeri doldurulamaz değerli kemancımızı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Kalbimizde hep yaşayacak eşsiz anıları ve kayıtlarıyla." ifadelerine yer verdi.

Suna Kan

Suna Kan kimdir?

Suna Kan, 21 Ekim 1936 tarihinde Adana'da dünyaya geldi. 

Babası Nuri Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısı olan Suna Kan, küçük yaşlarda babasından keman dersleri almaya başladı. 

Zamanla keman çalmaya yeteneği olduğunu gören ailesi bu yeteneğini geliştirmesi için Suna Kan'ın aile dostları Hulusi Karsel’den keman dersleri almasını sağladı. 

İlerleyen zamanlarda eğitimi ile keman derslerini bir arada devam ettiren Suna Kan,  Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazandı ve bu okulda Avusturyalı eğitimci Walter Gerhardt ile başladığı temel keman öğrenimini İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back ile ilerletti.

İlk resitalini henüz 10 yaşındayken Ankara Devlet Konservatuvarı’nın konser salonunda Mozart'ın 5. senfonisini çalarak veren Suna Kan, bu yeteneği ile devrin önemli isimleri tarafından "Harika Çocuk" olarak anıldı ve çevresi tarafından daha kaliteli eğitim alıp yeteneğini ilerletebilmesi için Avrupa'da eğitim alması gerektiği söylendi. 

1948 senesinde isme-özel olarak çıkarılan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” (Harika Çocuk Yasası) ile yurtdışında öğrenim görmek için devlet bursu alma imkanı buldu. Yasanın çıkmasından bir süre sonra ailesiyle birlikte önce Roma’ya gitti; birlikte çalışacağı eğitimcinin hayatını kaybettiğini öğrenince Paris Konservatuvarı’na gönderildi. Paris’te Gabriel Bouillon ile çalışan Suna Kan, 1952 senesinde konservatuvarı birincilikle bitirdi. 

Uzun süreler kariyerine devam eden, ünlü şefler ve orkestralar ile çalışan Suna Kan, 2017 senesinin Mayıs ayında sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre konser vermediğini anımsatarak "Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım" ifadelerini kullandı. 

Kazandığı Yarışmalar:

Cenevre Yarışması (1954)

Viotti Yarışması (1955)

Münih Yarışması (1959)

Long-Thibaud Yarışması (1957) - "Paris Kenti Ödülü"

Vitring yarışması(1958)

Kulitibang yarışması(1965)

Temtobant yarışması(1956)

Beraber Çalıştığı Orkestralar:

Londra Senfoni

Los Angeles Filarmoni

Bamberg Senfoni

Moskova Senfoni

Fransa Ulusal Radyo Senfoni

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal