Salmonella, nasıl bulaşır, tedavisi nasıl yapılır? Salmonella ilgili bilmeniz gerekenler

Son günlerde gündemde olan özellikle çocukların etkilendiği ve yurtdışında can kaybına neden olan Salmonella nasıl bulaşır? Tedavisi nasıl olur? Salmonella bakterisini vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Salmonella bakterisinden korunma yolları nelerdir? Salmonella hakkında bilinmesi gerekenler.

06.04.2022-12:14 - (Son Güncelleme: 06.04.2022-12:15) Salmonella, nasıl bulaşır, tedavisi nasıl yapılır? Salmonella ilgili bilmeniz gerekenler

Salmonella Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon' a atfen adlandırılmıştır.

Aslında bu bakteriyi 1885'te domuzlarda ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir. Salmonella Gram-negatif bir bakteridir. Bakteri vücuda girdikten 12 ila 72 saat sonra belirtilerini ortaya çıkarır. 

Salmonella bakterisi belirtileri nelerdir? 

Bu bakteri vücuda girdikten sonra 12 ila 72 saat sonra ateş, kusma, ishal, karın ağrısı belirtilerini ortaya çıkarır. 4 ila 7 gün arasında çoğu insan farketmeden de bu bakteri vücuttan atabiliyor. Ama bağışıklık sistemi düşük olan özellikle bebekler ve yaşlılarda bu süre uzayıp hastaneye yatarak tedavi görmesi de gerekebilir. Salmonella enfeksiyonlarının kesin tanısı ile hastanede yapılan dışkı, idrar veya kan alınıp kültür testinden sonra tanı konulur.  Salmonella baterisi için aşısı çıksa bile bu bakteriden korunmak mümkün olmayabilir. 

Salmonella bakterisinden korunma yolları nelerdir? 

bakteri suların iyi klorlanması, kaynatılması, gıdaların iyi pişirilmesi ve pastörizasyona dayanıklılığını kaybetmektedir.

İçme ve kullanma suyu olarak klorlanmış şebeke suyu tercih edilmemelidir.

Kaynağı bilinmeyen ve klorlanmamış sular kesinlikle tüketilmemelidir..

Eller yemekten önce ve sonra mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.

Civciv ve ördek yavrularının bağırsaklarında taşınan salmonella, hayvanın çevresi ve tüm vücut yüzeyinde bulunabilir. Evcil dahi olsa tüm hayvanlardan sonra ellerimizi mutlaka yıkamalıyız. 

Az pişmiş yada hiç işlem görmemiş yumurta, et, kabuklu deniz ürünleri ve pastörize edilmemiş süt gibi gıdalar iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.

Pişmemiş yumurta ile yapılan ev yapımı soslar ( mayonez vb.) kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Çiğ et ya da kümes hayvanları ile temas ettikten hemen sonra eller muhakkak yıkanmalıdır.

Mutfakta kullandığımız malzemeler muhakkak temiz olmalıdır. 

Çapraz bulaşmayı önlemek için buzdolabında ya da derin dondurucuda çiğ et, tavuk ve deniz ürünleri diğer gıdalardan ayrı bir yerde muhafaza edilmelidir.

Mutfakta kesme tahtası olarak kullandığımız aparatın üzerinde hem et hem sebze kesmemeli ayrı ayrı kesme tahtası kullanmalıyız. 

Dondurulmuş gıdaları dondurucudan çıkardıktan sonra tüketilmeli tekrar dondurucuya koyulmamalıdır. 

Salmonella ne demek

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal