Salli Barik Duası Okunuşu ve Anlamı Nedir?

Namaz dualarından olan Allahümme Salli ile Allahümme Barik duaları, beş vakitte de tekrar edilen bir salavat duası. Allah’ın rahmeti ve bereketi için okunan dualar namaz sonunda selam vermeden önce okunur. Türkçe, Arapça okunuşu, meali nedir?

29.01.2022-13:45 - (Son Güncelleme: 29.01.2022-13:45) Salli Barik Duası Okunuşu ve Anlamı Nedir?

Salli – Barik duaları aslında birbirlerinden ayrı dualar olsa da ikisi de salavat içermesi ve namazda art arda okunması bakımından tek bir dua gibi görülüyor. Namazda son oturuştayken okunan duaların anlamı merak ediliyor. İşte okunuşu ve meali…

ALLAHÜMME SALLİ OKUNUŞU - MEALİ

Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

Meali: Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

ALLAHÜMME BARİK OKUNUŞU – MEALİ

Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

Meali: Ey Allah'ım! İbrâhîm'e Aleyhisselâm ve âline bereketler ihsan ettiğin gibi, (Efendimiz) Muhammed'e (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) ve âline de bereketler ihsan eyle. Muhakkak Sen hamîd (övülen) ve mecîd'sin (şanı büyük).

Salli Barik Okunuşu

NEDEN OKUNUR?

Salli Barik Duaları namazda neden okunuyor sorusu oldukça fazla sorulmaktadır. Bu duaların namazda okunmasının sebebi aslında Peygamber Efendimiz ve ailesi için rahmet dilemek ve ona salavat getirmek.

Peygamberimiz (sav)'e salavat getirilmesini Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de emretmektedir. Ahzab suresinin 56. ayetinde şöyle buyurulmaktadır:

"İnnellahe ve melaiketehu yüsallune alen nebiyy ya eyyühellezıne amenu sallu aleyhi ve sellimu teslıma"

"Şüphesiz Allah ve melekleri Peygambere salat ederler. Ey iman edenler! Siz de O'na tam bir teslimiyetle salat ve selam edin!"

Çünkü Allah ve melekleri Peygamberi hep salat eder dururlar. Allah Teâlâ rahmet ve nimet vermesi ile melekler istiğfarları ile ve hizmetleriyle Peygambere daima ikram etmektedirler.

NEREDE OKUNUR?

Dualar, namazın son rekatında, secdenin ardından Tahiyyat'ı okuduktan sonra okunur. Bu duaları namazda okumak Hanefi ve Malikilere göre sünnet kabul edilirken Şafii ve Hanbelilere göre farz kabul edilir. Ayrıca bütün mezheplerde bu duaların ardından Kur'an-ı Kerim'den sureler okumak müstehap kabul edilir. 

Bu dua cenaze namazında ise ilk okunan dualardan biridir. Cenaze namazına Sübhaneke ile başlanır, ardından Salli Barik duaları okunur. Kaza namazında Salli Barik duaları okunmasa da olur. Ancak okunması sakıncalı değildir. İsteyen kişi kaza namazında Tahiyyat'ın ardından okuyabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal