Salgının başından bu yana en yüksek vaka dönemi yaşanıyor! Uzmanlardan kritik uyarılar! Kasım ve Aralık aylarında vakalar pik yapabilir

Koronavirüs vakalarının son dönemdeki artışıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ve Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgın döneminin en yüksek vaka döneminin yaşandığını söyleyerek Kasım ve Aralık aylarında vaka sayılarında yeni bir pik yaşanabileceği uyarısını yaptı. İşte detaylar...

11.08.2022-10:48 - (Son Güncelleme: 11.08.2022-10:48)

Son haftalarda Türkiye’de koronavirüs vaka sayılarında bir artış yaşanıyor. Salgında yaşanan artış ile ilgili önemli uyarılar yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vaka sayılarının salgın başladığından bu yana en yüksek seviyede olduğunu söylerken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise önümüzdeki Kasım ve Aralık aylarında vaka sayılarında yeni bir zirve yaşanabileceği uyarısını yaptı.

Salgının başından bu yana en yüksek vaka dönemi yaşanıyor

Koronavirüs ile ilgili gelişmeleri sosyal medya hesabından değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vaka sayılarının salgın başladığından bu yana en yüksek seviyede olduğunu söyleyerek, ‘’Kovid-19 yataklı çocuk servisini artan vakalar nedeniyle yeniden açmak zorunda kaldık” dedi.

Koronavirüs salgını

Geçtiğimiz aylarda vaka sayılarında yaşanan azalmanın salgının bittiğinin aksine sadece dalgasının etkisini azalttığını söyleyen Ceyhan, ‘’Salgın bitiyor, artık gündemimizde olmayacak, maskeleri çıkarıyoruz, önlemleri kaldırıyoruz diyerek önlemler kaldırıldığında; yapmayın, vaka sayılarının azalması sadece mevcut dalganın inişe geçtiğini gösterir, salgının bittiğini göstermez diye yalvardık.

Bu yaşadığımız 5 dalgada da böyle oldu. Ancak hiç salgın kontrolünde çalışmamış her şeyi bilenlerin ‘salgının mevsiminin olmayacağını’ bile bilmeden, yanlış yönlendirmelerine de dayanarak, cehaletin alkışlarıyla önlemler kaldırıldı. Yetmedi, Kovid servisleri de kapatıldı. Oysa salgının başından beri en yüksek vaka dönemini yaşıyoruz. Salgını okey oyunu sanan ve google’da gördükleriyle kendini uzman sanan bir grup komşusunun hastalanmasına, ölmesine kahkaha atadursun (sahi, biz ne zaman böyle olduk?), inatla doğru yolu göstermeye devam edeceğiz.” dedi. 

Kasım ve Aralık aylarında vakalar pik yapabilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, vaka sayılarında son günlerde iyiye bir gidiş olduğunu fakat ölüm sayılarının arttığını söyledi. Vaka sayılarının önümüzdeki kış mevsiminde zirve yapabileceğini söyleyen Özlü, ‘’Şu anda bir miktar artışın sınırlandığını görüyoruz. Ben, pikin tamamlanıp tekrar aşağı doğru düşeceğini düşünüyorum. Ancak Kasım-Aralık gibi tekrar bir artış beklenen bir durum. Genelde solunum enfeksiyonları hep kış aylarında artış gösterir. O da buna uygun olarak seyredecektir diye düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal