Salgın Filmlerini İzlemek Psikolojimizi Nasıl Etkiler?

Coronavirüsün tüm dünyada yayılmasıyla salgın filmlerine olan ilgi de arttı. Peki salgın filmleri psikolojimize iyi mi geliyor?

26.03.2020-13:12 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-13:13) Salgın Filmlerini İzlemek Psikolojimizi Nasıl Etkiler?

 

Haber365 (Kültür Sanat Servisi) Tüm dünyayı saran coronavirüs salgınından korunmak için uzmanları dinliyoruz ve zorunlu olmadıkça evden çıkmıyoruz. Evde ise zamanımızı verimli geçirmek istediğimizden sinemaya ve özellikle salgın filmlerine yöneliyoruz. Peki bu süreçte salgın filmleri izlemek psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Şahsen Steven Soderbergh'in yönettiği “Contagion” filmini izlediğimde bu tür olayların ne ilk ne de son olacağını düşündüm. Uzun bir zaman önce ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından çekilen bu filmin belki de bilinçli yapıldığını hissettim. Geçmişten beri klasik bir taktik olan önce hastalığı yollayıp sonra ilacını ya da aşısını yollamak gibi. Eski tarihlerden bu yana biyolojik silah olarak bu tür salgın hastalıkların kullanıldığını da sıkça gördük. Filmde virüsün Çin'den ve yarasadan ortaya çıktığı detayı da filmin sonunu merak etmemize neden oluyor. Çünkü şu an aynı filmi yaşıyoruz.

İzlediğim filmle şu anki yaşadıklarımızı karşılaştırdığımda ise bu biraz beni ürküttü. Çünkü henüz filmin başındayız ve sonunda neler bizi bekliyor bilmiyoruz. Salgın filminde gördüğümüz eldivensiz dolaşıp bir çok kişinin ölümüne sebep olan insanlar ise bize uyarı niteliğinde. Çünkü hala sokaklarda başkalarını düşünmeyi geçtim kendisini, ailesini düşünmeyen, hala rutininde devam eden binlercesi var. Filmdeki marketlerin yağmalanması sahnesine çok yabancı olmasak da doktorlardan aşıların çalınması kısmına henüz gelmedik ve dilerim ki gelmeyiz. Filmde aşının bulunmasına kadar olan sürecin uzunluğu da izleyiciyi bir hayli geriyor ve şu anki yaşadığımız salgında bu sürecin daha kısa olmasını temenni etmekten başka birşey elimizden gelmiyor.

Kısacası önümüzdeki zorlu süreci beyazperdeden izlemek bizi daha çok bilinçlendirse de psikolojimizi de biraz bozuyor. Psikolojimizin çok da sağlıklı olmadığı, her gün ailemize, kendimize virüs bulaşacak mı paranoyalarını yaşadığımız şu günlerde evde bizi eğlendirecek aktiviteler yapmak daha mantıklı olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal