Salavat nedir, nasıl çekilir?

Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'in mübarek ismini andıktan hemen sonra saygı göstermek amacı ile edilen dualara salatü selam denilmektedir. Yüce Allah 'ın rahmetinin Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'in üzerinden eksik olmaması için getirilen salavatlar birçok şekilde vardır ve sürekli olarak da okunmasının hem hadis -i şeriflerde hem de ayetlerde çok faziletli olduğu söylenmektedir. Peki Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'e nasıl salavat getirilir? Doğru salavat nasıl çekilir? İşte detaylar..

23.04.2022-17:49 - (Son Güncelleme: 23.04.2022-17:49) Salavat nedir, nasıl çekilir?

Sevgili Peygamberimiz Hz Muhammed ( s. a. v. ) 'in güzel ismini andıktan sonra ona saygı göstermek amacı ile zikredilen dualara salavat denilmektedir. Salavat, salat kelimesinin çoğul halidir ve Peygamberimiz ( s. a. v. ) anıldıktan sonra da okunmasının yanı sıra özellikle de Perşembe günü ile Cuma gününde Yüce Allah 'ın sonsuz rahmeti ile bereketinin Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'in üzerinden eksik olmaması adına okunması tavsiye edilmektedir. Azhab Suresi 'nin 56. Ayetinde '' Allah ile melekler peygambere salat ediyorlar; ey iman eden kişiler, siz de peygambere salat ve selam okuyun. '' Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'e salat ile selam getirmenin ne kadar önemli olduğu anlatılmaktadır. Tirmizi 'nin aktardığı hadis 'e göre de '' Tahkikan sizden bana en yakım olan kişi beni çokça salat ile selamla yad eden kişilerdir. '' Peygamberimiz Hz. Muhammed ( s. a. v. ) 'e salavat getirmenin ne kadar önemli olduğu bir kere daha vurgulanmaktadır.

salavat nedir nasıl çekilir

Doğru salavat nasıl çekilmektedir?

Birçok farklı şekillerde ve farklı uzunluklarda salavatlar vardır. En genel hali ile bilinen ise Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'in şanlı adını andıktan hemen sonra söylenen '' sallallahu aleyhi ve sellem '' dir. Hz Muhammed ( s. a. v. ) 'in ismini andıktan sonra genel olarak bu salavatın getirilmesi öneriliyor.

Bir başka yaygın olarak kullanılan salavat da Perşembe günü ile Cuma günü Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'e gönderilen '' Allahümme salli ala Muhammed '' dir. Rivayet odur ki Cuma namazı saatinde Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'e salavat getirmek çok faziletlidir. Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'in bir hadisinde salavat getirmenin ne kadar önemli olduğu şu şekilde aktarılmaktadır: '' Kıyamet gününde insanların bana en yakın olanı, bana en çok salavat okuyanıdır. ''

salavat getirmek

En kısa ve en uzun salavatlar hangileridir?

- Aleyhissalatu vesselam salavatıdır. Anlamı ise, Allahın salatu selamı onun üzerine doğru olsun.

- Sallallahu aleyhi ve sellem 'dir. Anlamı ise, Yüce Allah, Ona salatu selam etsin.

- Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed 'dir. Anlamı ise, Allahım' Hz. Muhammed 'e ve onun aline rahmet eyle.

- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim salavatıdır. Anlamı ise, Ey Yüce Allahım! Efendimiz, büyüğümüz olan Muhammed 'e, evladu iyaline ve ashabına salatu selam eyle. Rahmet et, selametlik ver.

- Allahümme salli ala Muhammedin ve Enzilhul 'muk 'adel 'mukarrabe indeke yevmel 'kıyameti salavatıdır. Anlamı ise, Ey Yüce Allah 'ım! Hz. Muhammed ' salatu selam et ve onu kıyamet gününde sana yakın olan bir yere ( makam - ı Mahmut 'a ) indir.

- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin tıbbil 'kulubi ve devaiha ve aiyetil, abdani ve şifaiha ve nuril 'ebsari ve ziyaiha ve ala alihi ve sahbihi ve sellim salavatıdır. Anlamı ise, Ey Allah 'ım! Kalplerin doktoru ve devası, vücutların şifası, gözlerin nuru ve ziyası olan Hz. Muhammed'e ( s. a. v. ) aline ve ashabına salatu selam eyle.

- Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidiba Muhammedin bi 'adedi ilmike salavatıdır. Anlamı ise, Ey Yüce Allah 'ım! Peygamberimiz ( s. a. v. ) 'e ve onun aline nihayetsiz olan ilminin adedi kadar salatu selam ile bereketler ihsan eyle.

- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin mahtelefel - melevani ve teakabel - asarani ve kerraral - cedidani vestekbelel - ferkadani ve belliğ ruhahu ve ervaha ehl - i beytihi minnat - tahiyyete vesselame verham ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim teslimen kesiran kesira salavatıdır. Anlamı ise; Allah 'ım melevan, asaran, cedidan ile ferkadan yıldızları devam ettiği sürece Peygamberimiz 'e ( s. a. v. ) salat ile selam eyle. O 'nun ve ehl - i beytinin ruhuna bizlerden saygı ile selam ulaştır.

- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin veala ali Muhammedin ve Ademe ve Nuhin ve İbrahime ve Musa ve İsa ve ma beynehum minen 'nebiyyine vel ' murselin. Salevatullahi ve selamuhu aleyhim ecmain salavatıdır. Anlamı ise; Allah 'ım! Hz. Muhammed 'e ( s.a.v. ), Hz. Adem, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. İsa ( a. s. v. ) ile bunların arasında gelip de geçmiş olan tüm peygamberlere de rahmet ihsan eyle.

- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin abdike ve Resulike ve alel 'muminine vel 'muminati vel 'muslimine vel 'muslimati salavatıdır. Anlamı ise; Allah 'ım! Hem kulun hem de resulun olan Hz. Muhammed 'e ( s. a. v. ) rahmet et. Mümin olan erkek ile kadınlara, müslüman olan erkek ile kadınlara da merhamet eyle.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal