Şair, Yazar ve Dava Adamı Mustafa Miyasoğlu Kimdir?

Edebiyat dünyasında "Karanlığa mum yakan adam" olarak anılan ve İslam davasına ömrünü adayan neferlerden Mustafa Miyasoğlu'nun biyografisini sizler için derledik.

02.04.2020-15:13 - (Son Güncelleme: 02.04.2020-15:05) Şair, Yazar ve Dava Adamı Mustafa Miyasoğlu Kimdir?
1946'da Kayseri'de dünyaya gelen Mustafa Miyasoğlu, ilk öğrenimini Kayseri M. Karamancı İlkokulu'nda tamamlamıştır.

Kayseri Anatamir Fabrikası'nda açılan Orta Sanat Okulu'nda usta tiyatrocu Hasan Nail Canat ve Bekir Oğuzbaşaran ile okuyan yazar, ardından Kayseri Akşam Lisesi'ni bitirerek İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmıştır.

Şiirin yanında deneme, hikaye, tiyatro ve roman türlerinde birçok eser veren Miyasoğlu, yazmaya 1966 yılında başlamıştır. İlk şiiri Kayseri'de Filiz Dergisi'nde yayımlanan Miyasoğlu'nun, "Umut Suları" adlı oyunu, 1973'te Milli Türk Talebe Birliği Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir.

Milli Gençlik, Yeni Sanat ve Sedir dergilerinin yönetiminde yer alan Miyasoğlu'nun yazıları, Milli Gençlik, Tohum, Hisar, Mavera, Edebiyat, Türk Edebiyatı, Yeni Sanat, Sedir, Yedi İklim, Umran, Sarmaşık, Kültür ve Berceste dergilerinde yayımlanmıştır.

"Kaybolmuş Günler" adlı romanıyla 1975'te Türkiye Milli Kültür Vakfı Armağanı'na layık görülen usta isim, "Dönemeç" romanıyla 1980'de, "Bir Aşk Serüveni" ile de 1995'te Türkiye Yazarlar Birliği'nin "Yılın Romancısı" ödülünü kazanmıştır.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yarışmalarında da ödüller alan edebiyatın usta ismin, çeşitli şiir ve hikayeleri İngilizce, Arapça ve Urduca'ya çevrilmiştir.

ESERLERİ ÜZERİNE TEZLER HAZIRLANDI

Miyasoğlu'nun, Milli Kültür Vakfı özel armağanını kazanan ''Hicret Destanı'' şiiri, Mısırlı akademisyen Prof. Dr. Muhammed Harb tarafından Arapça'ya çevrilmiştir.

Usta edebiyatçının eserleri üzerine Samsun, Ankara ve Kahire üniversitelerinde tezler hazırlanmıştır.

1982'de Suffe Yayınları'nı kurarak Suffe Kültür Yıllığı'nı yayımlamaya başlayan ve bunu 1988’e kadar sürdüren Miyasoğlu, lisede 10 yıl öğretmenlik yapmıştır.

12 yıl da üniversitede okutmanlık yapan Miyasoğlu, 1988-1992 yılları arasında Pakistan'ın İslamabad şehrindeki yabancı diller enstitüsünde yardımcı profesör unvanıyla görevlendirilmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Repertuvar Kurulu'nda 1996-1998'de görev üstlenen Miyasoğlu'nun, Ahmet Mithat Efendi'nin aynı adlı romanından uyarladığı "Çengi" oyunu, İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından 2003'te Naşit Özcan yönetiminde Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde oynanmıştır.

ESERLERİNDE MİLLİ EDEBİYAT GELENEĞİ HAKİMDİ

Usta edebiyatçı ilk şiirlerinde, yalnızlık, korku, imkansız aşk, şehir kültürüne yansıyan sosyal değişim ve tarih özlemini dile getirmiş, hikaye ve romanlarında, toplumda kuşak çatışmaları, milli kimlik arayışları, Anadolu insanının büyük şehirde tutunma çabası gibi konuları ele almıştır.

Milli edebiyat geleneğinin motifleriyle çağdaş insanın iç dünyasındaki kırılmaları ve bunların doğurduğu hüzünleri konu edinen Miyasoğlu, uzun yıllar Milli Gazete'nin Kültür Sanat Sayfası'nda, "Kültür Sohbeti" başlıklı yazılar yazmıştır.

Nilüfer hanımla evliliğinden Mehmet, Emre ve Eren adlı çocukları bulunan Miyasoğlu, 1 Ağustos 2013'te 67 yaşındayken beyin tümörü nedeniyle İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir.

Usta edebiyatçı ayrıca söyleşi dalında "Sanat ve Edebiyat Konuşmaları", gezi dalında "Zügüdar - Babil'den Tac Mahal'e Gezi Notları", sadeleştirme dalında Ahmet Mithat Efendi'nin "Çengi", derleme dalında 5 cilt "Suffe Kültür Sanat Yıllığı", "Necip Fazıl Armağanı" ve "Gül Şiirleri Antolojisi", inceleme dalında ise "Dede Korkut Kitabı", "Necip Fazıl Kısakürek", "Asaf Halet Çelebi", "Ziya Osman Saba", "Haldun Taner" ve "Bir Gönül Medeniyeti" eserlerine imza atmıştır.

Miyasoğlu, şiirin yanında deneme, hikaye, tiyatro ve roman türlerinde verdiği çok sayıda eserle hala edebiyat dünyasına ışık tutmaya devam etmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal