Sahurda tüketilmesi gereken mucizevi besin domates: İşte domatesin faydaları

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan domates insanlığın varlığından beri tüketilen besinler arasında yer alıp sofralarımızda bulunuyor. Özellikle hücrenin deforme olmasını engelleyen domates aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan sıvı miktarını da karşılıyor.

11.04.2023-09:19 - (Son Güncelleme: 15.03.2024-16:35)

İç kısmındaki lif sayesinde tok tutma özelliğine sahip olduğu için uzmanlar tarafından Ramazan ayında sahur da çiğ halde tüketilmesini tavsiye ediyor. Peki sahurda domates yemenin faydası nedir? Çiğ domatesin faydaları nelerdir?

A, C, K ve B6 vitaminleri bakımından son derece zengin olan domates tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan; folik asit, tiamin, magnezyum, fosfor, bakır ve potasyum gibi besin değerlerini karşılar. Patlıcan ailesinden gelen domatesin ana vatanı Güne Amerika’dır. 

Tok tutmasıyla ön plana çıkıyor

Yasemin’de yer alan habere göre, birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendiren domatesi yedi gün boyunca yerseniz tüketildiğinde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Uzmanlar domatesin çiğ bir şekilde yenmesini pişirilmişin çiğe nazaran daha az besleyici olduğunu belirtiyor.

İnsan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu vitamin olan C Vitamini barındırmasıyla domates çok önemli bir besin olarak listelere giriyor. Bir adet domates vücudun yüzde 40’ını çok kolay bir şekilde karşılayabilir. Bununla birlikte antioksidan özelliğine sahiptir.

Sahurda tüketilmesi gereken bir besin

Sahurda domates yemenin faydası nedir?

Ramazan ayı boyunca en önemli öğün sahur vaktidir. Sahurda tüketilen besinler kişinin ertesi gün yaşayacağı sağlık sorunlarını etkiler. Bu yüzden uzmanlar mutlaka tüketilen besinlere dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunur. Vitamin ve sıvı oranı yüksek olan besinleri bu vakitte öneren uzmanlar bunun için en sağlıklı besinin domate olduğunu vurguladı. 

Özellikle sigara tüketenler için ertesi gün daha fazla susuzluk yaşar. Ancak domates sigaranın hücreleri deforme olmasını önler. İçeriğindeki yüksek A vitami sayesinde kansorejen hücrelerle savarşır. Likopen maddesi sayesinde kanser oluşumunu engeller. Ayrıca Bağırsak florasını dengeler. 

Sahurda tüketilen domates ağızdan mideye kadar diğer besin atıklarının neden olacağı enfeksiyonu vücuttn toksin olarak atar. Böylece ağız kokusunu önler. Çiğ domates uzun süre tokluk hissi de verir. 

Tansiyonu Dengeler

Domatesin, içerdiği potasyum değeri kan basıncını düzenler. Kanda oluşan zararlı trigliserid seviyesini düşürürken aynı zamanda yüksek tansiyon hastalığı riskini azaltır.

Sindirimi Kolaylaştırır

Yoğun lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenleyen domates, sindirime yardımcı olan kasların rahat hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda gaz sıkışması, idrar yolu enfeksiyonu ve bağırsak hastalıklarına karşı güçlü bir antioksidan görevi görür.

Cilt Sağlığı

Yedi gün boyunca düzenli tüketilen domates, cilt yüzeyinde meydana gelen bozulmaları giderir. Yaşlanmayı geciktirir ve ciltteki güneş lekelerinin azaltmasında oldukça etkili bir besindir. 

Göz Sağlığı

Domates, içerdiği A vitamini sayesinde gözde oluşabilecek sarı nokta hastalığı gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.

Sigara Düşmanı

Sigara dumanına maruz kalan kişilerde, kanserojen etkisi olan nitrosamin hücreleri oluşur. Yüksek miktarda antioksidan barındıran domates, bu nitrosamin hücrelerin oluşma riskini azaltır.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal