Sahibinden 2. el araç fiyatları düşecek mi, ne zaman düşecek? İnternetten ikinci el otomobil ilanlarına bakan gözlerine inanamıyor!

Ekonomide yaşanan ani değişimlerden en çok etkilenen alanlardan birisi de otomobil sektörü ve ikinci el otomobil satışları. Bu değişimlerin araba almak isteyenlerin durumlarını fazlasıyla etkilemekte. İnternetteki ikinci el araba ilanları ise herkesi şaşırtıyor.

03.03.2022-23:42 - (Son Güncelleme: 04.03.2022-09:01) Sahibinden 2. el araç fiyatları düşecek mi, ne zaman düşecek? İnternetten ikinci el otomobil ilanlarına bakan gözlerine inanamıyor!

Pandemi ve dünya genelinde yaşanan ekonomik değişimlerden her alan oldukça etkilenmekte. Son zamanda tüm dünyanın yakından takip ettiği Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş da  ekonomileri yakından etkiledi. Otomobil sahibi olmak isteyenler de bu durumlardan dolayı artık sıfır yerine ikinci el otomobil almaya yöneldi. Ancak durum böyle iken talep çok olduğu için 2.el arabaların fiyatları da yükseldi. Daha çok internet üzerinden erişimi sağlanan ikinci el arabalarda dolandırılma ihtimali de ortaya çıkıyor. Bu yüzden daha dikkatli olmak gerekmekte. 

Piyasa değerinden daha ucuza internette satışa sunulan arabalar, uygun fiyata araç sahibi olmak isteyenler elbette dikkatini çekiyor. Ancak bu konuda 20 yılı aşkın süredir otomotiv sektöründe çalışmakta olan uzman kişiler araba alacakları uyarıyor. Uzman kişiler " Araç sahibi olmak isteyenler ilk etapta uygun fiyatlara aldanabiliyor. Örneğin satışa çıkarılan araç internet üzerinde aracın maliyetinden 30-40 bin lira altında gösteriliyor. Araç sahibi olmak isteyenlerin mağdur olmamak için muhakkak iyi araştırmaları gerekiyor. Dikkat etmeleri lazım. Son dönemde bu tür olayları çok duyuyoruz. Satıcı adı altında 5bin liraya insanlardan kaparo alınıyorlar sonra ortadan kayboluyorlar. Kaparo verip o araç satıldı yalanına inanmayın. Bu noktada araç sahiplerinin mutlaka güvendikleri, bilinen firmalardan araç almaları lazım. Şahıslara Iban üzerinden alacakları aracı görmeden kaparo göndermesinler. Ruhsatı, aracın satıcının adına olduğunu görmeden , ekspertizm yaptırmadan internetteki görsele aldanmasınlar. Ruhsatın sorgulamasını muhakkak yapsınlar." diyerek araba alacakları uyardılar. 

araç fiyatları

İkinci el araçların fiyatlarında düşüş ne zaman yaşanacak?

Uzmanlar araç dolandırıcıları hakkında verdikleri bilgilerin yanı sıra araç fiyatları ile ilgili de tahminlerde bulundu. Fiyat artışı hakkında üretimin gerilemesinin de etkisi olduğunu belirterek açıklamalarını "Son 3 yıl içerisinde otomotiv ile ilgili bildiğimiz her şey değişti. Pandemiden dolayı üretim kaynaklı sıkıntılar, üretime bağlı iş gücünün düşmesi, aynı zamanda fabrikalardaki çalışanların koronavirüs vakalarından dolayı izin alması üretim sürecini etkiledi. Bir yerde iş gücü kaybı oldu. Bu da doğal olarak otomotiv sektöründeki üretimi etkiledi." şeklinde devam ettirdiler. 

İş gücünün azalmasının etkisini anlatan uzmanlar görüşlerine fiyatların haftalık değişimlerini de açıklayarak, " Pandemi başladıktan sonra sistemde kendi kendini revize etmeye başladı. İnsanlar işlerine toplu taşıma ile gitmeyi tercih ederken, salgın döneminde özel otomobiller daha çok tercih edilmeye başlandı. Arz da var talepte. Ama sıfır olarak üretim azaldığından dolayı ve yeni arabalar gelmemeye başlayınca 2.el otomobil fiyatları arttı. Haftalık fiyatların artmasını da borsa gibi düşünün. Örneğin 10 liraya aldığınız aracı 12 liraya satıyorsunuz. 12 liraya sattığınız arabayı ise 15 liraya alıyorsunuz. 15 gün sonra onu satıyorsunuz 17 liraya, bir bakmışsınız sattığınız aracın aynısını 18-20 liraya alıyorsunuz. Durum böyle olunca, üretim de olmayınca sistem fiyatlar değişkenlik göstermeye başladı. Buna global döviz kuru artışları da dahil." ifadelerini kullandılar. 

elektrikli araç

Araç alacak kişiler piyasalardan dolayı konu alanı uzmanlarının tavsiyelerini çok ihtiyaç duyuyorlar. Uzmanlar da bunun fakrında olarak küresel anlamda piyasalarda yaşanan dalgalanmaları dikkate alarak araç alacaklara, " Piyasa dengeleri şartları o kadar oynuyor ki dünkü kurla bugünkü kurun arasında 1 lira fark edebiliyor. Yerli otomobillerimizde olmadığı için hepsi Euro bazlı yurtdışından geldiği için fiyatlara ister istemez yansımalar olabiliyor. 2022'nin 3. çeyreğinde artış ön görüyorum. Yazın başlangıcı ve koronavirüs vakalarının düşüş dürecine geçmesi ile piyasaların biraz daha hareketleneceğini düşünüyorum." diyerek tavsiyelerde bulundular. 

2022 yılında elektrikli otomobillerin durumu ne olacak?

Üretimin değişmesi ve artık çevre sağlığının da daha ön planda tutulmasından dolayı elektrikli otomobiller her geçen yıl daha ön plana çıkmakta. Uzmanlar bu konuyla ilgili de, " Elektrikli otomobillerin artık hayatımıza girdiğini resmen her alanda görüyoruz. Elektrikli otomobiller daha ekonomik görüldüğü için bu yönde talep oluştu. Bunun için altyapıların yeterli oranda arttırılması gerekiyor. Avrupa'da da henüz yeterli altyapı yok ama son 1-2 yıldır elektrikli otomobiller için istasyonlar ve altyapılar arttırılıyor. Bunun dışında araç sahibi olmak isteyenler D segmenti araçları daha çok tercih ediyor. Benzin maliyeti düşük küçük otomobiller de tercih edilen otomobiller arasında." diyerek elektrikli otomobiller hakkında ve gelecekleriyle ilgili tahminlerini belirttiler. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal