Sağlıktan Güzelliğe Ayvanın Faydaları

Ayva içerdiği A, B2, C vitaminleri ile bakır, demir, potasyum mineralleri açısından zengin bir besin değeri sağlayan ayva uzmanların da önerisi... Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva dolması nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

01.01.2019-12:55 - (Son Güncelleme: 15.11.2021-11:43)

Ayva, sağlıktan güzelliğe vücudumuza önemli katkılar sunan bir meyve. Kış mevsiminin sevilen meyvelerinden olan ayva mide rahatsızlıklarını önlüyor, açlık hissi yaratmıyor. Güçlendirdiği saçlar ve güzelleştirdiği ciltler ile pek çok fayda sağlayan ayvanın kalorisi de oldukça düşük. İçerdiği A, B2, C vitaminleri ile bakır, demir, potasyum mineralleri açısından zengin bir besin değeri sağlayan ayva uzmanların da önerisi.

VİTAMİN DEPOSU AYVANIN FAYDALARI

- Ayva içerdiği C vitamininden dolayı bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli bir rol oynuyor.

- Yüksek diyet lifi içermesinden dolayı kilo vermede yardımcı bir meyve. 

- Demir,  bakır, çinko gibi mineraller bakımından zengin olduğu için cilt ve saç sağlığına fayda sağlıyor.


- Ayvanın yapısında bulunan diyet lifleri; hazımsızlık ve bazı diğer sindirim problemlerini önler. 

- Ayva, demir eksikliği kaynaklı aneminin önüne geçilmesinde önemli bir rol oynar.

- Kandaki kolesterol düzeylerinin kontrolsüz artışını engeller.

- Ayva tüketimi burun kanamalarına iyi gelir.

AYVA NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Lif ve C vitamini açısından zengin olan ayvanın kabuğu, doğal bir mikrop öldürücüdür. Ayvayı çiğ ve kabuğu ile tükettiğinizde hastalıklardan daha iyi korunmasına fayda sağlar.

Ayvanın haşlanmış ya da pişmiş olarak tüketimi ise mide bulantısına, kaşıntıya ve kusmaya iyi gelir.

AYVA DOLMASI TARİFİ


Ayva dolması için gerekli malzemeler:

- 5 ayva

- 200 gr kıyma

- 1 soğan

- 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

- Çeyrek çay bardağı pilavlık bulgur

- 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz 50 gr tereyağı

- 2 su bardağı su

- Yarım çay bardağı üzüm pekmezi

- 1 limon

- Kimyon

- Tuz

- Karabiber

Ayva dolmasını hazırlamak için; ayvaları soyarak üst kısmını kesin. Ayvanın içini yarısına kadar oyarak limonlu suda bekletin. Soğanın kabuklarını soyarak küp şeklinde doğrayın ardından da kıymaya ekleyin. Bulgur, maydanoz, ayçiçeği yağı, tuz, karabiber ve kimyon ilave edip karıştırın sonrasında hazırladığınız karışımı ayvaların içine tepeleme doldurun. Ayvaları tencereye yerleştirin. Tereyağını eriterek pekmez ile karıştırın sonrasında sıcak su ekleyip ayvaların üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynayıncaya kadar yüksek ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladığında ise kısık ateşe alarak ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin. İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyerek sıcak servis edin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal