Reflüye İyi Gelecek 4 Etkili Yöntem!

Reflüye ne iyi gelir, reflü nasıl geçer? Gastroenteroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Ekrem Aslan reflü hastalarına önemli tavsiyelerde bulundu.

06.03.2018-15:35 - (Son Güncelleme: 13.03.2018-11:39) Reflüye İyi Gelecek 4 Etkili Yöntem!

Türkiye’de her 4-5 kişinin birisinde karşılaşılan reflünün tanısı endoskopik olarak yemek borusunun meydana gelmesi ve/veya kateter veya kapsül kullanılarak yemek borusunun asit maruziyetinin gösterilmesi ile konulur.

Mide asidinin patolojik şekilde mideden yemek borusuna doğru geri gidişine reflü denir. Hastalar göğüs kafesinin arka kısmında yanma şikayeti ile görülür. Reflü bazen yemek borusunun arkasındaki yanmayla birlikte ağza gıdaların ve acı suyun gelmesidir. Reflü, genellikle yemeklerden sonra kendini gösterir. Reflü rahatsızlığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça rastlanan bir problemdir. Ülkemizde gerçekleştirilen bir çalışmada toplumun %20’sinde reflü hastalığı çıkmıştır.

Reflü belirtileri deyince ilk akla gelenler baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde yükselen şikayelerdir. Mideden boğaza doğru giden ve daha ziyade yemekten sonra meydana gelen yanma, en fazla görülen reflü belirtisidir. Mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü, görülen diğer önemli reflü belirtileri arasındadır. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha az ortaya çıkar. Reflü, yemek borusu, mide ve bağırsak sistemi dışındaki sistemlerde de belirtilere neden olur. Reflü öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüklerine ve boğaz arısına da yol açar.

Gastroenteroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Ekrem Aslan reflü hastalarına önemli tavsiyelerde bulundu…

- Yemekler sık aralıklarla ve küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmelidir. Lifli gıdaların tüketilmesi reflü gelişimini son drece düşürür.

- Gece yemek yemek reflü yakınmalarını son derece arttırır. Yatmadan 3 saat önce yemek yenilmemesi reflü şikayetlerinizin önüne geçecektir.

- Özellikle gece reflü yakınması olan hastalarda yatak başının 15-20 santim kadar yükseltilmesi ve sol yan pozisyonda yatılması reflü sıkıntılarını azaltırır. Sırtüstü ve sağ yan pozisyonda yatılmasının reflü yakınmasını arttırdığını bildiren çalışmalar vardır.

- Obezite, karın bölgesi yağlanmasında artış ve artmış vücut yağ dokusu reflü için risk faktörleridir. Reflü şikayetleri olan hastalarda kilo vermek sıkıntıları ciddi oranda azaltacaktır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal