Vazektomi

Vazektomi, erkeklerim sperm kanallarının bağlanması şeklinde uygulanan bir doğum kontrol yöntemidir. Vazektomi yapıldıktan sonra erkeğin gebe bırakma riski kalmaz. Tohum kanallarının bağlanması; cinsel açıdan herhangi bir soruna yol açmaz, ereksiyon sorunları meydana gelmez.

01.06.2018-16:22 - (Son Güncelleme: 01.06.2018-15:40) Vazektomi

 Vazektomi, erkeklerim sperm kanallarının bağlanması şeklinde uygulanan bir doğum kontrol yöntemidir. Vazektomi yapıldıktan sonra erkeğin gebe bırakma riski kalmaz. Tohum kanallarının bağlanması; cinsel açıdan herhangi bir soruna yol açmaz, ereksiyon sorunları meydana gelmez.

Vazektomi bir erkeğin sperm hücrelerinin testislerden depolandıkları bölgelere geçişin cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak engellenmesi işlemidir.
 
İleride çocuk sahibi olmak istemediğinden emin, ailesini tamamlamış diğer doğum kontrol yöntemlerini denemiş fakat istediği sonucu alamamış erkeklere uygulanan vazektomi iyi bir aile planlaması yöntemidir.

Geri dönüşü çok zor olan vazektomi yapıldıktan sonra vücutta hiçbir değişiklik olmaz. Yalnızca, erkeklerin ürettiği spermler dışarıya çıkamaz. Sperm hücreleri vücut tarafından absorbe edilir.

VAZEKTONİ NASIL YAPILIR?

Hastanede kalmaya ihtiyaç duyulmayan vazektomi işlemi sırasında hayaları kaplayan deri uyuşturulur, ufak bir kesi uygulanır ve tohum kanallarının bağlanma işlemi 15 dakikalık bir sürede tamamlanır.

Vazektomi işleminden sonra cinsel yaşamınız nasıl etkilenir?

Vazektomi işleminden sonra cinsel hayatınızda hiçbir değişiklik olmaz. Sertleşme ve boşalma yine aynıdır. Partneriniz hamile kalmaz.  3 ay geçtikten sonra korunma başlamaktadır. 

Bu süreden sonra sperm tahlili yapılmalı ve tahlillerde sperm çıkmazsa korumanın başladığı anlaşılır. 
3 aylık bekleme sürenizde mutlaka cinsel ilişki sırasında kesinlikle korunmalısınız.

Yapılan sperm testinde sperm tespit edilmişse dahi 1 ay sonra bu testin tekrar edilmesi gerekir. 

Çiftlerden iki tarafında mutlaka onay ve imza vermesi ve mutlaka bilinçli olunması gereken vazektomi işleminden önce çiftlerin mutlaka danışmanlık alması gerekir. 

VAZEKTOMİ CİNSEL HAYATI ETKİLEYEBİLİR Mİ?

Vazektomi cinsel performans ürerinde herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Testislerde üretilen seks hormonları (örneğin testosteron) daha önce olduğu gibi kan dolaşımına geçer ve semen miktarı herhangi bir azalma fark edilmez. Diğer doğum kontrol yöntemlerinin endişesi veya rahatsızlığını ortadan kaldırıldığı için vazektominin cinsel hayat üzerine olumlu etkisi olduğu söylenebilir.

Olumlu yönleri nelerdir?

Yaklaşık  % 100 etkilidir. Gebe bırakma olasılığı yok denecek kadar azdır.

Kolay bir ameliyatla, erkeğin kadını gebe bırakması ömür boyu kesin bir şekilde engellenir.

Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz.

Olumsuz yönleri nelerdir?

Kalıcıdır, geri dönüşü pahalı ve zordur.

Koruyuculuğun başlaması hemen olmaz ve zaman alır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz.

Kimler için uygundur?

Bu işlemi yaptırmaya bilinçli ve gönüllü olarak karar veren çiftler.

Kesinlikle bir daha çocuk sahibi olmak istemeyenler.

Çocuk sahibi olması sakıncalı olanlar.

Kimler için uygun değildir?

İstediği sayıda çocuğu olmayanlar.

Kendisi ya da eşi, ileride başka çocuk isteyebilecek olanlar.

Kararından emin olmayanlar.

Baskı altında karar vermiş olanlar.

Nasıl Uygulanır?

Geri dönüşü olmayan bir aile planlaması yöntemi olduğundan ileride pişmanlık duyulmaması için işlemden önce MUTLAKA DANIŞMANLIK hizmeti alınmalı, bilinçli olarak karar verilmeli ve rıza formu her iki eş tarafından imzalanmalıdır.

Vazektomi çok küçük bir ameliyattır. Hayâları örten deri uyuşturularak, ön yüzünde küçük bir delik açılır. Buradan tohum kanalları bulunarak bağlanır ve kesilir. İşlem 10-15 dakika sürer. Deride hiç iz kalmaz.

Bu uygulama için hastanede yatmaya gerek yoktur, kişi hemen evine veya işine dönebilir.

İşlem yapıldıktan sonraki ilk 20 boşalma süresince ( yaklaşık 3 ay ) ek bir yöntemle korunmalıdır. Çünkü tohum kanallarında kalan erkek tohum hücreleri gebeliğe neden olabilir.

Yirmi boşalmadan sonra mümkünse vazoktemi uygulanan klinikte erkek tohum hücresi sayımı yaptırmak gerekir.

Sayımda erkek tohum hücresi görülmüyorsa artık başka bir ek yöntemle korunmaya gerek yoktur.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal