Uzun Süren Öksürüğe Dikkat!

Kış mevsiminde sıkça görülen solunum yolu enfeksiyonlarının tipik belirtisi olan öksürük çoğu zaman önemsenmeyebilir. Ancak uzun süren öksürüklerin aslında hafife alınmama gerekir.

16.01.2020-12:23 - (Son Güncelleme: 16.01.2020-12:12)

Uzun süre boyunca geçmeyen öksürük önemli bir hastalığın habercisi olabileceği gibi, zamanla şah damarı yırtılması gibi ciddi komplikasyonlara da neden olabiliyor. İnsanı canından bezdiren inatçı öksürüğün işaret edebileceği hastalıkları sizin için bir araya getirdik.

İNATÇI ÖKSÜRÜĞÜN ALTINDA YATAN HASTALIKLAR

Öksürük, aslında alt solunum yollarına yabancı maddelerin girmesini önleyen önemli bir savunma mekanizmasıdır. Solunum yoluna giren bir yabancı cisim, mikrop, virüs, toz ve polen ancak bu yolla atılır. Ancak genellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülen öksürük, astım, gastroözofageal reflü, koah, gizli kalp yetmezliği, bronşit, tiroit bezi iltihabı, sinüzit ve çeşitli akciğer hastalıklarının habercisi olabilir. Bazen geniz akıntısı veya kulak kiri bile öksürüğe neden olabiliyor. Buşonun, yani kulak kirinin temizlenmesiyle öksürük ortadan kalkabiliyor. Sigara içen kişiler de öksürüklerini genellikle ‘sigara öksürüğü’ diyerek pek önemsemiyorlar. Ancak bu kişilerinde uzayan öksürüklerde tümör olasılığını da göz önüne alarak radyolojik tetkik yaptırması son derece önemlidir. Bu hastalıkların bazılarına balgamlı olurken bazıları da kuru öksürük olarak kendini gösteriyor.  Öksürüğün tedavisi ise altta yatan nedene yönelik uygulanır ve sorun genellikle birkaç gün içerisinde geçer. Sigara ve hava kirliliği gibi boğazı tahriş eden faktörler ortadan kaldırıldığında öksürük çoğunlukla kesiliyor. Eğer öksürük bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa genellikle 1 haftalık antibiyotik tedavisi yeterli oluyor. Ancak altta yatan hastalık tedavi edilmezse öksürük de çoğunlukla dinmiyor. Bu nedenle tedavide öksürüğü kesmek kadar nedeninin de bulunup tedavi edilmesi son derece önem taşıyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal