Trans Yağ Kullanılan Gıdalara Dikkat!

Uzmanlar, trans yağların birçok hastalığa davetiye çıkardığını ve bu yüzden uzak durulması gerektiğini söylüyor. Kalp hastalığından diyabete, obeziteden kansere kadar birçok hastalığa neden olan trans yağların kullanıldığı gıdaları tüketmemek gerekiyor. Peki nedir bu gıdalar?

04.01.2019-10:33 - (Son Güncelleme: 04.01.2019-11:47) Trans Yağ Kullanılan Gıdalara Dikkat!

Uzmanlar, trans yağların birçok hastalığa davetiye çıkardığını ve bu yüzden uzak durulması gerektiğini söylüyor. Kalp hastalığından diyabete, obeziteden kansere kadar birçok hastalığa neden olan trans yağların kullanıldığı gıdaları tüketmemek gerekiyor. Peki nedir bu gıdalar? İşte yanıtı...

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Boyacı, doğal trans yağların et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda az miktarda bulunduğunu, yapay olanların ise bitkisel sıvı yağlara hidrojen eklenerek elde edildiğini, bu yolla da yağın raf ömrü ve tekrar ısıtılmaya karşı toleransı artırılarak ticari cazibe kazanacak şekilde katılaştırıldığını söyledi. Boyacı, günlük yaşamda tüketilen pek çok ürünün yapay trans yağları içerdiğine dikkati çekti.

HAZIR YİYECEKLERE DİKKAT!

Hazır yiyecek tarzında olan gıdalar, unlu mamuller, patates kızartması, Tavuk nugget, kızarmış yiyecekler, bazı bisküvi ve gofretler vb. süpermarketlerde satılan bu ürünler yüksek oranda trans yağ içeriyor.

KANSERE YOL AÇIYOR

Yapay trans yağlar, kötü kolesterol düzeyini, koroner kalp hastalığını ve inme riskini arttırır. Ayrıca tip 2 diyabet, insülin direnci, metabolik sendrom, kilo alımı ve obezite, meme, pankreas, kolon, prostat gibi bazı kanserler, cinsel işlev bozuklukları ve kısırlık, erken doğum, gebelik hipertansiyonu, bebekte görme ve sinir sitemi gelişiminde bozukluklar, Alzheimer gibi bazı sinir sistemi hastalıkları ve çocuklarda saman nezlesi, atopik dermatit, alerjik astım, egzema gibi alerjik hastalıkların riskini de arttırmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yalnızca trans yağlar her yıl tüm dünyada 550 bine yakın kişinin kardiyovasküler nedeniyle ölüyor. 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal