Sıcak Havalarda Artan Sıvı Kaybı Böbrekleri Bozuyor!

Böbreklerin, kanı süzmenin yanında; kan üretiminin sağlanması, sıvı-elektrolit dengesi ve kan basıncının düzenlenmesi gibi çok önemli görevler yaptığını hatırlatan Nefrolog Doç. Gürsel Yıldız, böbrek sağlığı için sıcak hava uyarısı yaptı.

08.08.2018-12:56 - (Son Güncelleme: 08.08.2018-12:50) Sıcak Havalarda Artan Sıvı Kaybı Böbrekleri Bozuyor!

Böbreklerin, kanı süzmenin yanında; kan üretiminin sağlanması, sıvı-elektrolit dengesi ve kan basıncının düzenlenmesi gibi çok önemli görevler yaptığını hatırlatan Nefrolog Doç. Gürsel Yıldız, böbrek sağlığı için sıcak hava uyarısı yaptı, “Yüksek hava sıcaklıklarının sıvı kayıplarını arttırması, böbrek sağlığınızın bozulmasına neden olabilir” dedi

 Böbreklerden dakikada yaklaşık 1,2 litre kan geçiyor, yani, kalbin pompaladığı kanın 1/5’i böbreklerden geçiyor. Böbreklerde günde yaklaşık 150-180 litre sıvı süzülüyor ve bu sıvının 1.5 litresi idrar olarak atılıyor. Ayrıca terleme ve solunumla birlikte hissedemediğimiz yaklaşık 0,5-1 litrelik sıvı da kaybediyoruz. Bunları da hesaba kattığımızda günde idrarla birlikte ortalama 2-2,5 litre sıvı kaybedildiğini belirten Okan Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürsel Yıldız, bu nedenle günlük en az bu miktara denk gelecek şekilde sıvı alınması gerektiğine vurgu yaptı. 

YAZ AYLARINDA BÖBREK YETMEZLİĞİ RİSKİ ARTIYOR!

Özellikle sıcak havalarda terlemeye bağlı hissedilmeyen sıvı kayıplarının arttığını belirten Dr. Yıldız, “Özellikle bu gibi zorlu şartlara uyum zorluğu olan yaşlılar, böbrek hastalığı olanlar veya böbrek nakli olanlar için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Bu hastalarda böbreklerin susuz kalması çok risklidir ve böbrek yetersizliğine yol açabilir. Sıcak havalarda oluşabilecek sıvı kayıplarına karşı çok hassas olan, 60 yaş üzerindeki kişiler ve böbrek hastalarının yaz aylarında aşırı sıcaklardan korunmaları ve yeterli sıvı alımı konusunda çok dikkatli olmaları gerekir. Yaz aylarında artan sıvı açığının, yerine konması için yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Bunun yanı sıra; idrar sökücü özelliklerinden dolayı fazla çay tüketimi ve sıvı açığını arttıracağı için kola gibi şekerli içeceklerin tüketimi de uygun değildir” dedi.

 Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal