Sarı Nokta Hastalığı Nedir? - Nasıl Önlenir?

Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu, retinal bir hastalıktır. Özellikle 60 yaş üstü kadınlarda görülen bu hastalıktan korunmanın bir yolu var mı? Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Fatih Atmaca anlattı.

27.02.2019-16:39 - (Son Güncelleme: 27.02.2019-16:19) Sarı Nokta Hastalığı Nedir? - Nasıl Önlenir?

Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu, retinal bir hastalıktır. Özellikle 60 yaş üstü kadınlarda görülen bu hastalıktan korunmanın bir yolu var mı? Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Fatih Atmaca anlattı. İşte detaylar...

İKİ ÇEŞİDİ VARDIR

Sarı nokta hastalığının yani makula dejenerasyonun (YBMD) bulanık görme, etrafa bakarken karanlık alanlar olması gibi belirtileri vardır. Bu hastalık, keskin bir şekilde görmede problemlere sebep olabilir. Makula dejenerasyonundan etkilenen kişiler uzaktaki kişilerin yüzlerini algılamakta problem yaşarlar. Bu hastalığın iki tipi bulunur. Biri kuru tip, diğeri yaş tiptir. Yaş tip, çok hızlı bir şekilde ilerler ve pek çok durumda tamamen körlüğe bile sebep olabilir.

DÜZENLİ MUAYENE ŞART!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun kadınlarda daha sık görülebileceğinin altını çizerek, “Bu nedenle risk altındaki hastaların göz bebeği dilatasyonu ve optik koherens tomografi (OCT) testi gibi diğer makula dejenerasyon testlerini içeren düzenli göz muayeneleri yaptırmaları gerekir” dedi.

Makula Dejenerasyonunu Önleyebilecek Alışkanlıklar:

- Sigarayı bırakmak

- Aile geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak

- Yeşil yapraklı sebzeler tüketmek

- Takviyeler almak

- Yaz kış güneş gözlüğü takmak

- Tansiyonu kontrol altında tutmak

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal