Perianal Fistül Tedavisinde Lazer Teknolojisi Konfor Sağlıyor

Perianal fistül, ofis çalışanları, bankacılar, pilotlar gibi uzun süre oturarak çalışanlarda makatta apse oluşumuyla meydana gelirken, yaşam kalitesini oldukça düşüren bu inatçı hastalığın tek tedavi yolu cerrahi ancak klasik cerrahi yöntemi sonrası normal yaşama dönüş uzun bir süreci beraberinde getiriyor.

21.02.2020-11:01 - (Son Güncelleme: 21.02.2020-10:49) Perianal Fistül Tedavisinde Lazer Teknolojisi Konfor Sağlıyor

Makat bölgesinde hemoroid, fissür ve fistül olmak üzere başlıca 3 hastalık görülmektedir. Fissür ve fistül sorunları fonetik olarak benzediğinden dolayı toplumda birbiriyle çok karıştırılmaktadır. Fissür, makat zorlanmalarında çatlaklar meydana gelmesiyle oluşan geçici bir sorundur ancak fistülde makatta kriptoglandüler adı verilen apse oluşmaktadır. Perianal fistül, apsenin geliştiği salgı bezi ile apsenin boşaldığı dokuyu birbirine bağlayan küçük bir kanal. Büyük abdest yapımını kolaylaştırmak için salgılanan sıvı salgılanmaz. Dolayısıyla büyük tuvalet burada apse oluşumuna sebep olmaktadır. Bu apseler zamanla ya kendi kendine patlar ve hastanın makatından sürekli akan bir iltihap görülür ya da ağrı şikayetleriyle bir uzmana danışıldığında uzman tarafından kontrollü olarak patlatılmaktadır.

KİLOLU KİŞİLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Perianal fistül, kadın ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir, gençlerde de yaşlılarda da ortaya çıkabilmektedir. Ancak kilolu kişilerde daha sık görüldüğü bilinmektedir. Sıcak ve nemin arttığı yaz aylarında da görülme sıklığı artmaktadır. Perianal fistül basit ve kompleks fistül olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Tedavi seçeneğine fistülün türüne karar verilmektedir. Fistülün türü ise pelvik MR çekilerek belirlenmektedir.

EN BÜYÜK KONFOR AĞRILI SÜRECİN YAŞANMAMASI

Tedavi sürecinde daha önce uygulanan ameliyatlar %60-65 başarı oranları veren, ameliyat esnasında özellikle kompleks fistüllerde birçok zorlukla karşılaşılan, ameliyat sonrasında ise haftalar süren iyileşme sürecinin ağrılı, üzerine yatamama gibi problemleri barındığı ve kalıcı olarak büyük abdest tutamama riskiyle karşı karşıya bırakan zahmetli işlemlerdi. Ancak günümüzde perianal fistüllerde gündeme gelen lazer yöntemi özellikle boyu çok fazla uzun olmayan fistüllerde oldukça yüksek başarı oranları göstermektedir. Bölgeye öncelikle enfeksiyonun boşaltılmasını sağlayan seton tedavisinin uygulanmasıyla fistül küçültülür ardından lazer uygulaması yapılmaktadır. Makat bölgesinde kullanılan lazer cihazları hemoroid için ayrı, fistül için ayrı formda üretilmiş özel makinelerdir. Lazer uygulamasında 360 derece atış yapan bu makinelerle açılan fistül kanalı yapıştırılmaktadır. Hastanın işlem sonrası aynı gün taburcu olabildiği bu yöntem, genel anestezi altında uygulanmaktadır. En büyük konfor ise klasik ameliyatlar sonrası yaşanan ağrılı sürecin ya hiç yaşanmıyor olması ya da minimum düzeyde yaşanıyor olmasıdır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal