Mürver Nedir? Mucize Faydaları Neler?

Balgam ve idrar söktürücü özelliğinin yanında, göğsü yumuşatarak üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde de destekleyici olmaktadır. Halk arasında daha çok kara mürver olarak bilinir. Mürver hakkında bilinmesi gereken her şeyi bu yazıda bir araya getirdik.

21.04.2018-17:02 - (Son Güncelleme: 21.04.2018-16:42) Mürver Nedir? Mucize Faydaları Neler?

Balgam ve idrar söktürücü özelliğinin yanında, göğsü yumuşatarak üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde de destekleyici olmaktadır. Halk arasında daha çok kara mürver olarak bilinir. Mürver hakkında bilinmesi gereken her şeyi bu yazıda bir araya getirdik.

MÜRVER NEDİR?

Geçmiş yıllarda sağlık alanında sıkça yararlanılan bir bitki olan mürver, sayısız faydaları ile halen günümüzün alternatif tıp alanında da önemli bir yer kaplamaktadır. Familya olarak Hanımeligiller ailesine mensup olan bitki, Almanya gibi ülkelerin yanında, ülkemizde de yetişebilmektedir.

Yaprak ve çiçeklerinde bulunan müshil etkisi pek çok kişinin doğal müshil olarak mürver çiçeğinden yararlanmalarına neden olmaktadır. Meyvesinin özü birçok yerde şarabı renklendirmek için kullanılır. Anne sütünü artırıcı etkisinden zayıflamaya kadar birçok konuda faydalı bir bitki olarak, mürver bitkisi hakkındaki bilgiler sağlığına önem veren herkesin bilmesi gereken şeylerdir.

MÜRVER NASIL KULLANILMAKTADIR?

Çok amaçlı ve faydaları sayısız olarak nitelenen mürver, yoğun renkli meyveleri ile doğal renklendirici olarak kullanılan bir bitkidir. Hiçbir maddesi ziyan edilmemesi gereken bitkinin yapraklarından, çiçeklerinden, meyvesinden ve hatta ağaç kabuklarından bile fayda elde etmek mümkündür.

Şifa kaynağı olarak mürver bitkisi tercih edilmek istendiğinde kuru ya da yaş olarak suda demleme yöntemi ile mürver bitkisinden fayda elde edilebilir. Özellikle mürver ile yapılan bitki çaylarının tüketilmesi balgam söktürücü ve müshil etkisi ile oldukça rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ayrıca siyah olan meyvenin özü, şarabı renklendirmekamacıyla da kullanılır.

MÜRVERİN FAYDALARI NELERDİR?

Herhangi bir hastalığa karşı mürver bitkisinden şifa elde edilmek istendiğinde mutlaka önerilen tariflere uymak oldukça önemlidir. Meyvelerinde bulunan bazı zehirli maddelerin yanlış ya da aşırı kullanımdan dolayı açığa çıkmasıyla bazı yan etkilere maruz kalmak söz konusudur. Bu nedenle son derece dikkatli kullanılması gerekmektedir. Ayrıca genellikle çiçek ve yapraklarının kaynatılmadan kullanılması tavsiye edilen mürver bitkisini günde 2 fincandan fazla tüketmemeye özen göstermek gerekir. Aksi halde fazla tüketmeye dayalı kusma en önemli yan etkilerinden biridir.

MÜRVER BİTKİSİNİ KİMLER KULLANAMAZ?

Doğal yoldan sağlık ve şifa bulmak herkesin ortak isteğidir. Ancak bazı bitkilerin yüksek tesir özelliğine sahip olması, bazı kimseler için o bitkilerin uygun olmadığını göstermektedir. Mide rahatsızlığı bulunan ve düzenli ilaç kullanan kişiler bu bitkiyi temkinli kullanmaya özen göstermelidirler. Özellikle idrar söktürücü özelliği yoğun bu bitkiyi idrar söktürücü ilaç kullanan kişiler kullanmaktan kaçınmalıdır. Tansiyon ve şeker hastalarının kullanmaları konusunda herhangi bir öneri bulunmamaktadır. Bu tür kronik rahatsızlığı bulunan kişiler mürver bitkisini kullanmadan önce doktorlarına danışmaları önerilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal