"Kopan Kol ve Bacak Aynı Yerden Çıkabilir"

Türkiye'de ilk defa tam yüz nakli ve çift kol nakli hayan profesör olan Ömer Özkan, "Gelecekte kopan kol ve bacağın aynı yerden çıkartılması fantastik gibi duruyor ancak olabilir" dedi.

13.06.2018-15:30 - (Son Güncelleme: 13.06.2018-15:18) "Kopan Kol ve Bacak Aynı Yerden Çıkabilir"

Türkiye'de gerçekleştirdiği ilk yüz ve çift kol nakillerinin haricinde dünyada ilk olan kadavradan rahim naklini yapan AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan; Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Hülya Kayserili ile Prof. Dr. Bruno Reversade liderliğinde, Fransız, Portekiz, Hint, Belçikalı klinisyen ile araştırmacıların kol ve bacakların gelişmesine engel olan geni bulmalarını değerlendirdi.

Haberi okuyunca hemen makaleyi okuduğunu söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, "Bilimsel açıdan çok güzel bir makale fakat insanlar hemen yarın 'kopan kol ve bacaklar yerine gelecek' zannetmesin. Bu meseleler senelerdir uğraş konusu. Genetik olarak bir lokasyon var ve bunun tarifi yapılıyor, bu çok önemli. İlerde belki anne karnında belki daha öncesinde bunların onarımları gerçekleştirilecek gibi görünüyor. Ancak bunlar uzun süreli, çok ümit verici işlemler. Herhangi bir ilacın keşfedilmesi seneler aldığı gibi böyle bir buluşun ardından da elde edilecek sonuçların yansıması da seneler alıyor. Çok çok güzel bir çalışma, yayımlandığı dergiden belli. Birçok ülke tarafından destek görmüş" diye konuştu.

'FANTASTİK GÖRÜNÜYOR'

Prof. Dr. Özkan, bu tür buluşların kol ve bacak naklinin tarihe karışmasına sebep olmasını umduğunu söyleyerek, şunları aktardı:

"Ancak diyelim ki kolunuz bacağınız koptu. Geni değiştirip kolu bacağı nereden çıkaracağınız, neyi değiştireceğiniz teferruatlı şeyler. Doğuştan kol ve bacak bulunmamasına gen müdahalesi olabilir ancak kazada kol ve bacağın yitirilmesinde neler olacağı teferruatlı şeyler. Buluşun en önemli kısmı genetik bozukluğu olan bir çocukta, fetüste çocuğun normal doğmasını sağlamak olabilir. Uzun dönemde de diğer kısımda da yararı olabilir. Erken dönemde yararı, bozuk genlerin iyileştirilmesi olacaktır. Kopan kol ve bacağın aynı yerden çıkartılması fantastik gibi duruyor ancak bilimde olmayacak şeyler de değil."

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal