Haşimato hastaları nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli? Haşimato hastaları için beslenme rehberi

Prof. Dr. M. Şehşuvar Gökgöz, Haşimato hastalarının beslenme düzeni ile ilgili önemli bilgiler verdi. Önerilerini sıralayan uzman isim, uzak durulması gereken besinleri açıkladı. AIP diyeti hakkında önemli noktalara değinen Gökgöz, altın değerinde açıklamalarda bulundu.

17.03.2022-14:37 - (Son Güncelleme: 17.03.2022-14:37)

Haşimato, tiroit bezinin kişinin kendi koruma mekanizmasını, tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanımasıyla meydana çıkan bir tiroit hastalığıdır. Yaşanılan bu durum tiroit hormon fazlalığı yani hipertiroide sebep olabilmektedir. Haşimato, tiroid hormon yetmezliğine de sebebiyet vermektedir. Haşimato hastalığının ismi ise Japon bilim adamı Akira Haşimato’dan gelmektedir. Hastalık Haşimato tarafından tanımlandığı için bu adı almıştır. 

Haşimato hastaları nelere dikkat etmelidir?

Prof. Dr. M. Şehşuvar Gökgöz, Haşimato hastalarının beslenmesine yönelik şunları kaydetti: ''Haşimato tiroiditiniz varsa sigara içmeyin, çünkü sigara içenlerde hastalığın kontrolü zorlaşıyor. Haşimato hastalarının iyotlu yiyeceklerden uzak durmalarında da fayda var. İyotlu ilaçlardan, iyot içeren radyolojik kontrast maddelerinden, iyotlu tuzdan uzak kalmaları gerekir. Ancak bu dikkat 'iyot içerdiği için deniz ürünlerini, mesela balığı bile yememek' gibi anlamsız noktalara sürüklememek gerekiyor.''

Beslenme konusunda önerilerine devam eden uzman, ''Son yıllarda Haşimato hastalarının daha az gluten tüketmeleri, gluten zengini besinlerden (tahıl ürünleri) uzak durmaları da tavsiye ediliyor. Bu fikrin daha detaylı incelemelerle de desteklenmesi gerekiyor. Yani henüz kesinleşmiş bir bilgi değil Kanaatime göre yine de dikkate almalı, Haşimato hastalarını daha az gluten tüketmeleri konusunda uyarmalıyız'' dedi.

Haşimato hastalığı kanser riski taşıyor!

Haşimato hastalığı nedir?

''Bu hastalığa yakalananların tiroid papiller kanserine yakalanma olasılıkları arttığı için belirli aralıklarla özellikle nodül varsa- ultrasonografik kontrollerden de geçmeleri gerekiyor.'' diyen Prof.Dr. Gökgöz, ''Selenyum desteği kullanmak Haşimato tiroiditinin kontrolünü kolaylaştırıyor. Bu nedenle günde 50 mikrogram kadar selenyum kullanmak yeterli oluyor.'' diye belirtti.

Uzman isim, aile öyküsünün haşimato hastalığını etkilediğini vurgulayarak, ''Anneniz, ablanız ya da teyzenizde Haşimato hastalığı varsa sigara kullanmanız Haşimatoya sizin de yakalanma olasılığınızı yükseltiyor.'' diyerek uyarıda bulundu.

AIP diyeti nedir, nasıl uygulanır? 

Haşimato hastaları nelere dikkat etmeli?

AIP (auto-immune protocol) diyeti, bağırsak florasını düzenlemek için yapılmaktadır. 

Aşağıdaki yiyecekler kesinlikle yasak!

Rafine şeker, mısır şurubu gibi şekerli gıdalar, kahve, çikolata, muz, ananas, bulgur, pirinç, arpa, buğday, patlıcan, domates, biber, patates, kuru yemişler ve çekirdekler, süt, süt ürünleri, yumurta, mantar, alkollü içecekler ve gluten içeren her türlü içecek, yiyecek ve sos.

AIP diyetinde hangi besinler vardır?

AIP diyetinde; havuç, pırasa, marul, ıspanak, kabak ve yer elmasını tüketebilirsiniz. Balık, kırmızı et, tavuk eti tüketmeniz de herhangi bir problem yoktur. Elma, armut, portakal gibi düşük glisemik indeksli meyveleri yiyebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal