Hashimoto Hastalığı ve Gebelik

Hashimoto Tiroidit’i ya da Hashimoto hastalığı tiroid bezini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalık, tüm dünyada gerekli önemi görmemektedir ve gebe ya da anne olmayı planlayan kadınlarda kontrolü ihmal edilmektedir. Peki nedir bu hastalık? Gebelikte sakıncaları nelerdir?

14.01.2019-11:40 - (Son Güncelleme: 14.01.2019-11:34) Hashimoto Hastalığı ve Gebelik

Hashimoto Tiroidit’i ya da Hashimoto hastalığı tiroid bezini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalık, tüm dünyada gerekli önemi görmemektedir ve gebe ya da anne olmayı planlayan kadınlarda kontrolü ihmal edilmektedir. Peki nedir bu hastalık? Gebelikte sakıncaları nelerdir? İşte detaylar...

Hashimoto hastalığı nedir?

Hashimoto hastalığı tiroid bezini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Tiroid bezi boynun ortasında yerleşmiş minik bir salgı bezidir. T3 ve T4 adı verilen hormonları üretir. Bu hormonlar temel olarak vücudun enerjiyi nasıl kullanacağını ayarlayan hormonlardır. Kalp hızı, vücut sıcaklığı ve metabolizma üzerinde etkilidirler.

Hashimoto hastalığında vücut tiroid bezini oluşturan hücereleri yabancı hücreler gibi algılayarak bunlara karşı antikor üretir. Bu anti-tiroid antikorlar tiroid bezi içindeki hormon üreten hücreleri savaşılması gereken yabancı hücreler olarak algılayarak zarar verirler ve normal işlev görmelerini ve hormon sentezlemelerini engellerler. Sonuçta tiroid bezinin hormon üretme potansiyeli bozulur. Zaman içinde tiroid bezi içinde oluşan hasar kanda dolaşan tiroid hormonu seviyelerinin düşmesine ve hipotiroidi adı verilen durumun ortaya çıkmasına neden olur.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

- Halsizlik

- Kronik yorgunluk

- Unutkanlık

- Normalden fazla üşüme, soğuk intoleransı

- Kabızlık

- Ciltte kuruluk ve solukluk

- Konuşmanın yavaşlaması

- Sıvı tutulumu ve ödem

- Kilo artışı, kilo verememe

- Soluk ve şiş bir sürat

- Eklem ve kas ağrıları

- Adet kanamalarının normalden uzun ve miktar olarak fazla olması

- Gebe kalmada güçlük

- Nabız yavaşlaması

- Depresyon

Gebelik ve Hashimoto

Hashimoto tanısı almış bir kadın hamile kaldığında gebeliğin seyri boyunca anneyi, bebeği ya da her ikisini birden etkileyebilecek problemler ortaya çıkabilir. Bu problemler aktif olarak tedavi edilmeyen kadınlarda doğal olarak daha fazla görülür. Hastalığın iyi olan tarafı dikkatli bir yaklaşım ve takip ile çok kolaylıkla ve yüksek başarı ile tedavi edilebilmesidir.

Tedavi edilemeyen Hashimoto hastalığı anne adayında kalp yetmezliği, koma ve ölüme kadar uzanabilen değişik problemlere yol açabilir, öte yandan üreme sağlığı açısından bakıldığında kısırlık, düşük ve bebekte doğum defektleri görülebilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal