Enerjinizi Düşürdüğünü Farketmediğiniz 4 Besin

Bazı besinler enerjinizi arttırırken bazıları siz farketmeden enerji seviyenizin düşmesine yol açabiliyor.

04.12.2018-17:06 - (Son Güncelleme: 04.12.2018-17:00) Enerjinizi Düşürdüğünü Farketmediğiniz 4 Besin

Gün içinde enerjinizi etkileyen bir çok faktör bulunmakta. Düzenli ve kaliteli bir uyku, egzersiz, stres yönetimi hem ruh haliniz hem de enerjiniz üzerinde önemli derecede rol oynayan faktörlerdir. Bu faktörlerden en önemlisi ise beslenme konusudur. Bazı besinler enerjinizi arttırırken bazıları siz farketmeden enerji seviyenizin düşmesine yol açabiliyor. Uzak durmanız gereken enerjinizi düşüren besinlerin başını çeken besinler şu şekilde:

Şeker ve şeker ilaveli besinler: Enerji seviyenizi yükseltmek istiyorsanız gün içinde enerjinizin düştüğünü hissettiğiniz anda şekersiz ve daha sağlıklı besinleri tercih etmeniz çok önemli. Şekeri yüksek olan besinler kan şekerinde hızlı iniş çıkışlara neden olduğu için enerjinizin düşmesine neden olabilir. Şekerli besin yemek kısa süre sonra tekrar şekerli yeme ihtiyacı da beraberinde getirir.

İşlenmiş besinler: Tahıllar enerji kaynağı sağlayan karbonhidratlar bakımından zengin besinlerdir. Buna rağmen, beyaz ekmek, beyaz makarna ve beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar, günlük enerjiniz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. İşlenmiş besinler kepek kısmından ayrıldıktan sonra lif oranını büyük ölçüde kaybeder ve hızlıca sindirilirler, böylece kan şekerinde ani değişimlere ve enerji seviyesinin düşmesine neden olur. 

Kahve: Kahve aslında orta düzeyde tüketildiğinde fiziksel ve zihinsel olumlu etkiler sağlar. Yapılan araştırmalarda da kafein içeren kahvelerin, kendini yorgun hissedenlerin enerji ve beyin fonksiyonlarında kısa süreli de olsa bir artışa neden olduğunu göstermiştir. Ama bunun yanında, düzenli olarak kahve içmek, metabolizmanızı buna alıştırır ve zamanla olumlu etkisi düşürür. Ayrıca çok fazla kafein tüketimi, uykun kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyebilir ve enerji düzeyinizi uzun vadede azaltabilir.

Yüksek yağlı besinler: Fast food tüketimi artmasına rağmen bu besinler çoğunlukla yüksek yağ ve düşük lif oranı içeriyor. Yüksek yağ sindirim hızını yavaşlatıyor ve enerji sağlayan besinlerin emilimini de olumsuz yönde etkiliyor. Doygunluk ve şişkinlik hissi vererek yemekten sonra halsizliğe bile neden oluyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal