Ellerdeki Titreme Parkinson Belirtisi

Elli yaşından önce parkinson riski az olmasına rağmen yıllar içinde giderek artmaktadır. Parkinson riskini artıran faktörler, belirtileri, hastalığın teşhis ve tedavisi hakkında Nöroloji Uzman Dr. Aslı Şentürk, merak edilenleri anlattı. İşite o merak edilen detaylar haberimizde...

29.05.2018-14:04 - (Son Güncelleme: 21.12.2018-06:08) Ellerdeki Titreme Parkinson Belirtisi

Parkinson hastalığı beyinde, hareketin düzenlenmesinde rolü olan dopamin üreten hücrelerin kaybı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici karakterde ve sık görülen nörolojik hastalıklardan birisidir. Elli yaşından önce parkinson riski az olmasına rağmen yıllar içinde giderek artmaktadır. Parkinson riskini artıran faktörler, belirtileri, hastalığın teşhis ve tedavisi hakkında Nöroloji Uzman Dr. Aslı Şentürk, merak edilenleri anlattı.  

 Parkinsona neden olan bir grup gen keşfedilmiştir. Parkinson riskini arttıran faktörler arasında erkek cinsiyet, çiftçilik, tarım ilaçlarına ve metallere maruziyet, kırsal kesimde yaşama, kafa travması ve stres yer almaktadır. Hastalığın başlangıç belirtileri sinsi seyrettiği için sıklıkla normal yaşlanma süreci, depresyon veya eklem hastalıkları ile ilişkilendirilmektedir.

PARKİNSON HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

El  veya parmaklarda istirahat halinde ortaya çıkan titreme,  yürüyüşe eşlik eden kol salınımının tek taraflı azalması, el becerisinde azalma, yazının küçülmesi, mimiklerin fakirleşmesi ve yürürken bir bacakta tutukluk veya ayak sürüme, duyusal belirtiler olarak ağrı, karıncalanma, yanma, uyuşma, soğukluk gibi hisler gözlenebilir.

Sık idrar yapma gereksinimi, idrar yaparken tutukluk, bulantı, karında şişlik, kabızlık, aşırı salya akması, cinsel işlev bozuklukları, aşırı terleme ve bacaklarda ödem gibi belirtiler görülebilir.

Parkinson hastalarında ayrıca yüzde 40 ila 50 oranında depresyon ve anksiyete (kaygı) bozuklukları görülebilir. Bunların dışındaki psikiyatrik belirtiler genellikle tedaviyle ilişkili olarak ortaya çıkar. Bunlar arasında canlı rüyalar görme, varsanılar,  artmış cinsel istek ve dürtü kontrol bozukluğu yer alır.

PARKİNSON HASTALIĞINDA TEŞHİS VE TEDAVİ

Parkinson süreci içinde yüzde 40 ila 70 oranında demans (bunama) gelişir. Ancak hasta ve hasta yakınları zihinsel işlevler ile ilgili belirtileri sıklıkla ihmal ederler.

Parkinson teşhisi klinik gözleme dayanır. Ayrıntılı bir anamnez ve fizik muayene ile tanı konulabilir. Benzer şikayetlere neden olabilecek diğer tabloları dışlamak için kan tetkikleri ve beyin görüntülemesi yapılmaktadır.

Parkinson tedavisi daha çok hastanın şikayetlerini azaltmaya yöneliktir. Henüz hastalığı durduran veya ilerlemesini engelleyen bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Hastanın günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmesi hedeflenmektedir. Öncelikli tedavi yöntemi ilaçlardır. İleri evre Parkinson tedavisinde ise ilaçlarla birlikte cerrahi tedavi uygulanabilmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal