Fazla Domates Yemek Zararlı mı?

Domatesin içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlenmektedir. Peki, fazla domates yemek zararlı mı? Detaylar haberimizde...

17.12.2019-11:56 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-13:45)

Domates, 1500’lü yıllarda aşk meyvesi olarak bilinen bir besindir. Domatesin içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlenmektedir. Uzmanlar tarafından düzenli tüketimi önerilen domateste aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Peki, fazla domates yemek zararlı mı? Fazla domates tüketmek mesaneyi tahriş eder mi? İşte tüm merak edilenler...

Domates reflüye yol açar mı?

- Domates asitli bir meyvedir bundan dolayı çok fazla tüketmemek gerekmektedir. Fazla tüketildiğinde domatesin asiti mideyi yormaktadır.

Domates eklem ağrısını tetikler mi?

- Düzenli tüketimde yararlı bir meyve olan domates, ölçüsüz tüketildiğinde eklemlerde ağrıya neden olmaktadır. 

BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNA YOL AÇIYOR!

- Pek çok vitamin ve mineral açısından zengin bir meyve olan domates, oksalat minerali bakımından da oldukça zengindir. Oksalat ise böbrek taşı oluşumuna sebep olan bir mineraldir. Bu sebep ile domatesin sınırlı miktarda tüketilmesi önerilmektedir.

Domatesin zararlar nelerdir?

LİKOPEN ZENGİNİ DOMATES CİLT LEKESİNE YOL AÇIYOR!

- Çok fazla domates tüketiminin cilde yan etkisi bulunmaktadır. Bunun sebebi ise domatesin likopen içermesidir. Domates fazla tüketildiğinde likopenodermi ismi verilen bir cilt lekesi oluşur. Yüz ve sırt bölgelerinde meydana gelen bu lekeler fazla domates tüketenlerde oluşmaktadır.

Peki, nedir bu likopen?

- Likopen, parlak kırmızı bir karotenoid pigment olan likopen domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunmaktadır. 

- İnsan vücudunda bulunan en yaygın karotenoid olan likopen güçlü karotenoid antioksidanlardan biridir.

İrritabl bağırsak sendromu olanlar domates tüketebilir mi?

- Bağırsak durgunluğu problemi bulunanlar domates tüketirken daha hassas davranmalıdır. İrritabl bağırsak sendromu yaşayanların, daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile uğraşmaması için dikkatli olması önerilmektedir.

- Asitli yapısı, mesanenin tahriş olmasına yol açar. Domates tükettikten sonra sık sık idrara çıkıyorsanız; domates tüketiminde ölçülü davranmanız gerekmektedir.

DOMATES ALERJİ YAPAR MI?


- Domates alerjen bir besindir. Domates histamin maddesi içermektedir, histamin ise bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Eğer çok fazla domates tüketilirse ciltte tepkimeye sebep olur.

DOMATES TÜKETİMİ PROSTAT KANSERİNE NEDEN OLUYOR!

- Domates çekirdeğinde yer alan likopenler, erkeklerin üreme sağlığını tehdit etmektedir. 

- Gerçekleştirilen çalışmalar domatesin prostat bezlerini etkilediğini kanıtlamıştır.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal