Doğru Bilinen Yanlışlar: Ispanak ve Yoğurt İkilisi

Küçüklüğümüzden beri bildiğimiz üzere Temel Reis'in gücü ıspanaktan geiyor. Peki alışılagelmiş ıspanak ve yoğurt ikilisini birlikte tükettiğimizde, aslında ıspanağı boşuna yediğimizi biliyor musunuz? Peki doğru bilinen beslenme yanlışları nelerdir?

30.01.2020-12:18 - (Son Güncelleme: 30.01.2020-11:13)

Beslenme uzmanları, demir yönünden zengin olan ıspanağın yoğurt ile birlikte tüketilmesinin demir emilimini azalttığını söylemektedir. Yıllardır doğru bildiğimiz yanlışlardan biri de budur. Ispanağın içindeki demirin emilimi de çok düşüktür. Çünkü ıspanak aynı zamanda okzalat adı verilen bir bileşikten de zengindir. Ve bu okzalat demirin emilimini engellemektedir. Ispanak bu nedenle kullanılabilir demir kaynağı olarak çokta zengin değildir. Ispanağı yoğurt ile birlikte tükettiğimizde, ıspanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir. Demir emilimini azaltan, kalsiyumdur. Aynı şekilde ıspanağın içindeki oxalat da kalsiyum emilimini engellemektedir.

Engellemek demek hiç emilmemesi anlamına gelmemektedir. Belli bir miktarda demir ve kalsiyumu yine vücudumuza almış oluruz. Ancak 1 tabak ıspanağı yoğurtla beraber tüketmişsek, yarısını boşa yediğimizi düşünebiliriz.

Günlük hayatımızda bunun gibi birçok beslenme yanlışıda yapmaya devam etmekteyiz. İşte doğru bildiğimiz diğer beslenme yanlışlardan bazıları şunlardır:

Light ürünler zayıflatır!: Zayıflamak için tüketilen light ürünler tam tersine kilo almanıza sebep olabilir. Light ürün demek kalorisi olmayan ürün demek değildir. Yağı veya şekeri azaltılmış kalorisi normal ürünlere göre daha düşük ürün demektir. Bu yüzden light ürünler tüketmek doğru değildir.

Sıcak su içmek yağları yakar!: Yağ yakımı için sabah aç karnına sıcak su içmek tamamen yanlış bir inanıştır. Su tüketimi yağ yakımını hızlandırır ancak su mutlaka oda sıcaklığında tüketilmelidir. Su tüketimi yağ yakımını hızlandırır fakat bunun için sıcak su içmenize gerek yoktur. İdeal olan oda sıcaklığında su tüketmektir.

18.00’dan sonra yemek yemek şişmanlatır!: Akşam yemek yeme saatinin tamamen kişinin yaşam tarzı, iş saatleri, uyku düzeni ile alakalıdır. Doğru olan beslenme tarzı, kişinin uyumadan 3 saat önce son öğününü tüketmiş olmasıdır.

Yumurta yemek kolesterolü yükseltir!: Yumurta yıllardır kolesterolü yüksek beslenmenin sembolü olarak kabul edilirken, kas ve kemik gelişimi için çok önemli olduğundan günde 1 yumurta tüketilmelidir. Yumurta aynı zamanda yüksek miktarda protein içerdiğinden vücudu besleyici bir yapıya sahiptir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal