Diyet yapanların tercih ettiği düşük kalorili tatlandırıcılar sağlığa zararlı mı?Araştırmacılar, bu tip içeceklerin sağlığa yararlı olduğu tezine de karşı çıkıyor. Kamuoyunda ve bazı bilim insanları arasında, tatlandırıcıların kilo aldırdığı ve Tip 2 diyabet hastalığı riskini artırdığı inancı hakim.

DİYET YAPANLARIN  TERCİH ETTİĞİ DÜŞÜK KALORİLİ TATLANDIRICILAR  SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Hiç kimse, yaklaşık 200 kalori içeren 500 ml'lik kola şişesi gibi şeker içeren içeceklerin düzenli tüketilmesinin sağlığınıza iyi geldiğini söyleyemez. Bunun yerine ise diyete uygun kalorisi düşük şekersiz türleri tavsiye edilir.

Ama bu tip içeceklere yönelik tepkiler de artık değişmeye başladı.

Imperial College London'ın yaptığı yeni bir araştırmada, düşük kalorili tatlandırıcılı içeceklerin, şekerli içeceklere kıyasa kilo kaybına faydası olduğunu gösteren somut bir veri bulunamadı.

ABD'nin Purdue Üniversitesi'nden Prof. Susan Swithers, "Birçok kişi şeker içermedikleri için bunların sağlıklı tercihler olduğunu düşünür ama insanlar bunu kanıtlayacak verilere sahip olmadığımızı anlamalılar" diyor.

Araştırmalar aşırı kilolu, obez kişilerin sağlıklı kiloya sahip olanlara kıyasla daha fazla gazlı içecek tükettiklerini ortaya koyuyor.

ABD Kamu Sağlığı Dergisi'nin ABD'de yetişkinler arasında yaptığı araştırmaya göre sağlıklı kiloya sahip kişilerin yüzde 11'i, kilolu kişilerin yüzde 19'u ve aşırı kilolu obezlerin de yüzde 22'sinin diyet içecekler tüketiyor.

Obezite adlı dergide yer alan, yaklaşık 8 yıl boyunca 3700 kişinin diyetinin incelendiği araştırmada, düşük kalorili tatlandırıcıların kilo aldırdığı görüldü.

Araştırmacılar suni tatlandırıcıların ters etki yaratıp yaratmadığını sorguluyor.

Bu tip araştırmalarda neden sonuç ilişkisini sağlam verilere oturtmak zor.

KİLO ALIMINA SEBEP OLAN  BU İÇECEKLER Mİ YOKSA KİLOLARINI KONTROL ALTINDA TUTULMASI İÇİN BU TİP İÇECEKLERİN  GEREGİNDEN FAZLA TÜKETİLMESİ Mİ?

Profesör Swithers'ın fareler üzerinde yaptığı deney, bu tip içeceklerin vücutta normal şekere oranla daha farklı bir tepki yarattığını ortaya koyuyor.

Şeker dile değdiğinde tatlı bir his yaratıyor ama aynı zamanda vücuda ardından da yemeğin geleceğinin işaretini veriyor.

Sıfır kalorili tatlandırıcılar da ise ardından yemek geleceği hissi görülmüyor.

Böylece tatlandırıcı ile kaloriler arasındaki bağ da kopmuş oluyor.

Profesör Swithers, "Diyet gazlı içeceklerin kötü olabileceğini düşünüyoruz çünkü tükettiğiniz şekeri sindirmeyi zorlaştırıyor. Hayvanlar gerçek şeker aldıklarında, bunu sindirmekte zorlanıyorlar ve hormonların verdiği tepki değişiyor, kandaki şeker seviyesi artıyor ve bu da kilo alımına neden oluyor" diyor.

Diğer yandan İsrail'deki Weizmann Bilim Enstitüsü'nde görevli bilim insanlarına göre düşük kalorili tatlandırıcılar farelerin bağırsaklarındaki bakteri dengesini de değiştiriyor.

Nature adlı dergideki araştırma da düşük kalorili tatlandırıcıların hayvanların metabolizmasını değiştirdiğini ve kandaki şeker seviyesini arttırdığını ortaya koydu. Bu da ,Tip 2 diyabetin başlangıcı olarak görülüyor.

Bir araştırma için yedi gönüllü, yedi gün boyunca yalnızca düşük kalorili tatlandırıcılar tüketti. Bu gönüllülerin yarısında hayvanlarda görülen etkiler görüldü.

Bristol Üniversitesi Profesörü Peter Rogers ise bu araştırmadan tatmin olmadığını söylüyor. Rogers, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kullanılan tatlandırıcı seviyelerinin gerçek hayattaki tüketimleriyle 'çok bağlantılı' olmadıklarını savunuyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.