DHEA So4 Yüksekliği Nedir?

DHEA So4 yüksekliği nedir? DHEA'nın yükselmesi ne anlama gelir?

19.01.2019-11:32 - (Son Güncelleme: 29.05.2021-15:49) DHEA So4 Yüksekliği Nedir?

DHEA So4 yüksekliği nedir? DHEA'nın yükselmesi ne anlama gelir? 

Vücutta bir adrenal steroid hormonu olan dehidroepiandrosteron (DHEA), böbreküstü bezleri tarından yapılır. Sonrasında androjenler, östrojenler ve diğer hormonlara dönüştürülür. Bu hormonlar, yağ ve mineral metabolizmasını, cinsel ve üreme fonksiyonlarını ve enerji seviyelerini düzenleyen hormonlardır. Peki DHEA'nın yükselmesi ne anlama gelir? İşte yanıtı...

YÜKSEK DHEA'NIN ETKİLERİ

Yüksek DHEA’nın genel belirtilerinin neler olduğunu anlatalım. Yüksek DHEA’nız varsa; akne, hirsutizm (erkek tipi kıllanma-kıllanma artışı), yüz ve vücutta aşırı kıl büyümesi görülebilir. Yüksek DHEA-S seviyeleri; erkeklerde ergenliğe erken girme olarak görülebilir. Ayrıca Dhea So4 yüksekliği, yorgunluk, düşük enerji, kilo alma, saç dökülmesi (kadınlarda ve erkeklerde), sivilce veya yağlı cilt, sinirlilik, öfke veya depresyon (ruh halindeki diğer değişiklikler) kısırlık, seste değişiklikler (kadınlarda daha derin bir ses), kas yapısındaki değişiklikler (kas kütlesindeki artış), meme büyüklüğünde azalma gibi belirtiler ile de kendini göstermektedir.

DHEA So4 YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

DHEA yüksekliğine neden olan bazı durumlar vardır, bunları şöyle özetleyebiliriz; en sık görülen problem özellikle genç bayanlarda polikistik over denilen durumdur. Adet düzensizliği, tüylenme artışı, sivilce gibi problemlerle kendini gösterirken buna bazen, insülin direnci eşlik edebilir. Bir diğer dhea yüksekliği nedeni böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması yani kortizon üretiminin fazla olmasıdır. Yine özellikle troid bezlerinin fazla çalıştığı durumlarda da dhea yüksekliği olmaktadır. Bunun dışında kortizon ve antidepresan kullananlarda da dhea yüksekliği görülebilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal