Deprem korkusu tedavi edilir mi?

Depremle yaşama gerçeği bir çoğumuzu tedirgin eden endişelerden biridir. Deprem bölgesinde yer alan ülkemizde deprem paniği yanlış eylemlerde bulunmamıza neden olabilir. Peki depremle yaşamayı öğrenebilir miyiz? Deprem korkusu atlatılır mı? Gelin birlikte bakalım.

24.09.2019-12:55 - (Son Güncelleme: 14.02.2023-16:40) Deprem korkusu tedavi edilir mi?

Genel manada deprem korkusu göstergeleri ağlama, en küçük hareket ve sesten irkilme, huzursuzluk, uyku bozuklukları, sürekli deprem anının akla gelmesi ve konuşma isteğinin kaçması olarak kendini gösterebiliyor. 

Deprem korkusu tedavi edilir mi? 

Travmanın ardından stres bozukluğu belirtileri görüldüyse mutlaka profesyonel yardım, psikoterapi veya ilaç tedavi destekli bir terapi görmek gerektiğinin altını çizen Yrd.Doç.Dr. Semra Baripoğlu "Uyku bozukluğu, iştahsızlık, depresif belirtiler en küçük bir sesten ürperme hali, işine gücüne dikkatini verememe ve hayattan elini ayağını çekme gibi isteksizlik ve ilgisizlik hali sürerse, uykudan kabuslarla uyanmak bu gibi şeyler varsa mutlaka travmaya yönelik bir psikoterapi, gerekiyorsa ilaçla tedavi ile yardım almak gerek. Çünkü beyinde bu travmatik olayların kaydedildiği bölgeler vardır ve bölgeler tetiklenir. Tekrarlanan ya da depremi hatırlatan uyaranlarla bile tetiklenebiliyor. Bu nedenle etkili bir tedavi görmek kişinin fonksiyonlarını iyice kaybetmesini önleyecektir. Hayat kalitesini hızlı bir biçimde eski düzeye çevirecektir" dedi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal