Dansite Ne Demek?

Dansite nedir? Dansite ne demek ve ne işe yarar, kısaltılmışı nedir? Dansite değeri kaç olmalı? Dansite hakkında merak edilenleri derledik.

13.06.2018-18:16 - (Son Güncelleme: 24.05.2021-10:09) Dansite Ne Demek?

Öncelikle dansite nedir, ne anlama gelir? Dansite kelime anlamı tahlillerin amacında olduğu gibi yoğunluk,kalın anlamına gelmektedir. İdrar dansitesi ph idrarın ph değerini gösterir. Ortalama ph değeri 7 olarak bilinmektedir.

DANSİTE NE İŞE YARAR?

Dansite, idrar tahlillerinde okunur ve bizlere idrar yoğunluğunu su ile kıyaslayıp bilgiler verir. Dansite aynı zamanda SG kısaltmasıyla da okunabilmekte ve kullanılabilmektedir. Eğer SG nedir diye bir soruyla karşılaşacak olursanız bunun Dansite olduğunu bilmelisiniz.

Dansite sayesinde tıp alanında, birçok konuda fikir sahibi olabilmekteyiz. Öyle ki bunlardan biri de böbreklerin üreyi ne kadar ciddi derecede sulandırdığıdır. Bu bilgiyi dansite sayesinde öğrenebilmekteyiz.

Dansite Düşük Seviyeler : 

1.010 g / ml veya 1.005 g / ml’den düşük dansite değeri düşük kabul edilir ve aşağıdaki hastalıkların belirtisi veya göstergesi olabilir:

Diyabet şekeri

Şeker hastalığı

Böbrek yetmezliği

Pyelonefritler

İnterstisyel nefrit

Aşırı sıvı alımı

Dansite Yüksek Seviyeler : 

Düşük değerde olduğu gibi, normal aralıktan daha yüksek bir okuma da altta yatan bir bozukluğun bir işareti olarak kabul edilir.

Emezis

İshal

Adrenal yetmezlik

Nefrozlar

Konjestif kalp yetmezliği

Karaciğer bozuklukları

Glukozüri

Renal arter stenozu

Hepatorenal sendrom

DANSİTE DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR?

Yapılan tahlil sonucuna göre, dansite değerinde ortaya çıkan rakam 1.002 ila 1.020 arasında olmalıdır. Bu rakam, idrar dansitesi normal değerleri bandında sayılmaktadır. Ancak, yapılan tahlillerin sonuçları, tahlil yapılan yerlere göre değişiklikler gösterebilmektedir. Örneğin; A laboratuarında yapılan tahlil sonucu 1.005 iken, B laboratuarında yapılan tahlilin sonucu 1.015 çıkabilmektedir.

DANSİTE YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Dansitenin yüksek aralıklarda seyretmesi kişinin böbreklerinde bir sorun olduğu, böbreklerin yeterince işlemediğine işaret edebilir.  Kişi muhtemelen su içmiyordur ya da vücudun ihtiyaç duyduğu sudan fazlasını kaybettiğini gösterebilir. Vücut susuz kaldığında idrarın rengi koyulaşır. Buradan hareketle, dansite değerinin testlerde yüksek çıkacağını söyleyebiliriz. İshal, terleme gibi sağlık sorunları yaşamanız durumunda muhakkak uzman bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Zira su kaybını ya da dansite yüksekliğini hafife almanız durumunda başta böbrek hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa davetiye çıkabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal