CRP yüksekliği nedir?

Karaciğer rahatsızlıklarında sık görülen CRP yüksekliği hakkında en çok merak edilen; CRP nedir? CRP yüksekliği neyi gösterir? Kandaki CRP yüksekliği nasıl düşürülür? CRP yüksekliği bitkisel tedavisi nedir? Sorularını sizin için araştırdık...

12.04.2018-10:55 - (Son Güncelleme: 15.04.2022-14:16)

Karaciğerde bulunan maddelerde biri olan CRP değeri hakkında en çok aratılan; CRP nedir? CRP yüksekliği neyi gösterir? Kandaki CRP yüksekliği nasıl düşürülür? CRP yüksekliği bitkisel tedavisi nedir? Hamilelikte CRP yüksekliği nedir, bebeğe zarar verir mi? Sorularının cevaplarını sizin için haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…

C-reaktif protein (CRP),iltihaba tepki olarak karaciğer tarafından üretilen bir maddedir. CRP'nin diğer adları, yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP) ve ultra-duyarlı C-reaktif protein (us-CRP)'dir.

CRP nedir?

CRP; karaciğerde üretilen 'C reaktif protein' adı verilen bir proteinin kısaltılmış adıdır. Kan ile yapılan bir testtir. Vücutta herhangi bir iltihap olduğunda karaciğerde artar. İltihap sadece enfeksiyon olduğunda değil, iltihaplı romatizmal hastalıkların seyrinde, yanıkta hatta bazı tümörlerde bile artabilir. CRP iltihabın yerini göstermez. CRP'deki artış bakteriyel enfeksiyonlarda çok fazla olurken, virüslerle olan enfeksiyonlarda ise hafif artış olur.

CRP yüksekliği neyi gösterir?

Uzman doktorunuz lupus ya da romatoid artrit gibi iltihaplı bir hastalıktan şüphelenirse veya anti-inflamatuar ilaçların çalışıp çalışmadığını belirlemek adına CRP testi yapabilir.

CRP testi uzman doktorlara genel bilgiler vermektedir. Yüksek CRP seviyelerinin düzeylerinin nedenini teşhis etmek adına belli başlı özel testler ve prosedürler gerekir. CRP yüksekliği sağlık açısından uyarıdır. Kanda CRP yüksekliği kronik şekilde olmayan bir durumdan kaynaklı olarak da yüksek sonuçlar verebilmektedir. Bazen de yüksek seviyedeki iltihaplanmalar ve daha kötü sorunlar olduğundan dolayı CRP değeri yüksek çıkabilir. 

Kandaki CRP yüksekliği nasıl düşürülür?

-CRP'nin düşürülmesinde en etkili besin zeytinyağıdır. Bu nedenle hastaların salata ve ana yemeklerinde zeytinyağı kullanmaları önerilir.

-CRP değerinin yüksek olmasının en büyük sebebi hareketsiz yaşama bağlı olarak kilo alımıdır. Bu sebeple doktorların öncelikli tavsiyeleri arasında devamlı ve düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapılması vardır.

-İçeriğinde magnezyum açısından zengin olan koyu yeşil sebzeler, muz, balık, ayçiçeği çekirdeği, ceviz, badem, yer fıstığı, kaju ve çam fıstığı besinlerinin tüketilmesi CRP oranının düşmesine etki ederler.

-Uykusuzluk başta olmak üzere aşırı yorgunluk ve stres de CRP oranının yükselmesinin nedenleri arasındadır. 

-CRP değerini düşürmek konusunda en önemli faktörlerden birisi de omega-3 dür.

CRP yüksekliğinin bitkisel çözümü nedir?

-Yeşil Çay içinde var olan polifenol anti-oksidanları değerlerin düşmesi konusunda yardımcı olur. Özellik gün içinde demleme usulü bir fincan tüketilmesi gerekir.

-Yapılan tıbbi çalışma sonunda C vitamini içinde bulunan antioksidan özellikler, serbest radikalleri savurur, bağışıklık sisteminde bulunan enfeksiyonu ortadan kaldırır ya da azaltır.

-E vitaminin ko-enzim Q10 takviyesi ile beraber kullanıldığında kan içinde bulunan enfeksiyonu seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya çıkartmıştır.

-Omega- 3 içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. 17 adet klinik çalışma sonucu yapılan araştırma sonucuna göre 3 ila 4 ay boyunca devamlı omega-3 besinleri tüketen kişilerde, iltihaplı eklem hastalıkları var olan kişilerde, eklem sertliği ve ağrısının azalttığı ortaya çıkmıştır. 

-Kurutulmuş olan kiraz sapı ile ısırgan tohumu karışımı CRP’nin düşmesine olanak sağlamaktadır.

-Özellikle kanser tanısı olan kişilerde sedimantasyon yükselir. Karabaş otu bulamayan kişiler bunun yerine ebegümeci çayı da içebilir

Hamilelikte CRP yükeskliği nedir, bebeğe zarar verir mi?

-CRP değerlerinin tek başına yüksek seviyelere çıkması çok fazla anlam taşımayabilir. Anne adayında herhangi bir sorun bulunmuyorsa ve şikayeti yoksa testlerin belli aralıklar ile tekrarlanması istenir.

-CRP yükselmesi üst seviyelerde ise anne adayına verilen ilaçlar fayda sağlayacaktır. Bu süreçte annenin kesinlikle bir uzaman danışmalıdır çünkü bebek zarar görebilir.

-Bu süreçte bebeğin zarar görmemesi için bazı testler ve tetkikler yapılması gerekir. Bebeklerin kalp ritimlerin dinlenmesi ve bebeklere hayati anlamda destek sağlayan organlara gitmekte olan damarlarında doppler ile incelenmesi gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal