Çocuklukta Taciz DNA Yapısını Bile Etkiliyor

Toplumların kanayan yarası taciz, bir çocuktan başlayıp bütün toplum yapısını etkileyebiliyor. ABD'de Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çocuklukta cinsel taciz, DNA'yı da değiştiriyor.

25.07.2019-11:18 - (Son Güncelleme: 25.07.2019-12:11) Çocuklukta Taciz DNA Yapısını Bile Etkiliyor

ABD'de Harvard Üniversitesi bir araştırma yaptı ve çocuklarda cinsel tacizin etkisinin sadece psikolojik travmayla sınırlı kalmadığı ve DNA'larında çocuklarına bile aktarabilecekleri değişikliklere sebep olduğuna işaret ediyor.

GENLER GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR

Araştırma kapsamında, 22'si çocukken cinsel tacize uğramış 34 erkeğe ait spermler incelendi. Aktif bir metil grubunun bir molekülden başka bir moleküle aktarılması olarak adlandırılan metilasyon süreci araştırmasında tacize uğrayanların genetik kodlarında belirgin kimyasal değişiklikler tespit edildi.

Araştırmada tacize uğramış kişilerin DNA'larında 12 bölgenin "metilasyon kısılmasına" uğradığı görüldü. Araştırma grubunda Nicole Gladish "Genleri ampüller olarak düşünelim. DNA metilasyonu, her ışığın ne kadar güçlü olacağını belirleyen ve haliyle hücrelerin nasıl fonskiyon göstereceğini etkileyen bir ışık kısıcı cihaz gibidir" diye konuştu.

Bu bulgular, taciz neticesi DNA'da oluşan değişikliğin gelecek kuşaklara da aktarılabileceği manasına geliyor. Dr. Andrea Roberts ise Independent gazetesine açıklamasında, "Travmanın sonraki nesillerin davranışlarını da olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bu travma, insanları depresif hale getiriyor, travma sonrası stres bozukluğu yaşamalarına sebep oluyor. Bu akıl sağlığı problemleri anne ya da babalıklarının yanı sıra çocuklarını da etkiliyor. Araştırmamız şimdi travmanın başka bir olası boyutuna işaret ediyor" dedi.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal