Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Toplumda yaygın olarak görülen bir şikâyet olan burun kanaması, tıpta epistaksis olarak da adlandırılır. Peki, burun neden kanar ve nasıl durdurulur? Detaylar haberimizde…

17.01.2020-15:18 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-16:11) Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun kanamalarını durdurmak konusunda yanlış uygulanan şekiller ağrıların artmasına hatta kanamaların daha fazla ve sık görülmesine neden olabilir. Peki, burun kanaması nasıl durdurulur?

Burun kanaması, travma, mukozal irritasyon, septal anormallik, inflamatuar hastalıklar, tümörler, kan diskrazileri, ateroskleroz, kalıtsal hemorajik telenjiektazi ve sebebi bilinmeyen nedenlerden dolayı olabilir. 

- Burun kanaması ortaya çıktığında öncelikle sakin olmak önemlidir. Az miktarda kanama çok az müdahale gerektirir. Örneğin, soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonu olan bir kişi şiddetli bir şekilde sümkürürse ve mendilde bir miktar kan görürse bu hafif bir kanama olduğunu gösterir. 


- Bu durumda hasta şiddetli şekilde sümkürmekten, hapşırmaktan ve burnunu karıştırmaktan kaçınmalıdır. Bu genellikle kanamanın daha da kötüye gitmesini önlemek için yeterlidir. 

KANAMAYI DURDURMAK İÇİN BAŞINIZI YUKARIYA KALDIRMAYIN!

- Kanama durumunda hasta dik olarak oturmalı ve başını hafifçe öne eğmelidir. Çünkü kişinin başını kaldırması kanamayı durdurmada herhangi bir etkiye sahip değildir. Bu yalnızca kan yutulmasına ve kafadaki kan basıncının yükselmesine sebep olacaktır. 

- Burun delikleri baş ve işaret parmağıyla sıkıştırılıp bölgeye yaklaşık 10 dakika boyunca doğrudan basınç uygulanmalıdır. Burun deliklerinin bu süreden önce serbest bırakılmamasına dikkat edilmelidir. 

- Kanama durduktan sonra, kanamanın tekrar başlamaması için, burnunuzda tahrişe neden olabilecek hapşırma, sümkürme gibi hareketlerden kaçınmanız yararlı olacaktır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal