Bademcik Şişmesi

Bademcik şişmesinin meydana getirdiği en büyük olumsuzluk ise kişilerde halsizliğe, yutkunmada güçlük çekmeye ve ateşlenmelere yol açmasıdır. Bu hastalığın tedavi aşamasında genellikle antibiyotik kullanılmaktadır. Peki, bademcik şişmesi nasıl geçer? İşte tüm merak edilenler haberimizde...

02.06.2018-11:15 - (Son Güncelleme: 02.06.2018-11:04) Bademcik Şişmesi

Bademcik şişmesinin meydana getirdiği en büyük olumsuzluk ise kişilerde halsizliğe, yutkunmada güçlük çekmeye ve ateşlenmelere yol açmasıdır. Bu hastalığın tedavi aşamasında genellikle antibiyotik kullanılmaktadır. Peki, bademcik şişmesi nasıl geçer? İşte tüm merak edilenler haberimizde...

BADEMCİK ŞİŞMESİNE NE İYİ GELİR?

Bademciklerin en önemli görevi solunum yoluyla boğaza kadar gelen mikropları filtrelemektir. Ancak bazen bademciklerin kendisi enfekte olur ve iltihaplanan bademcikler şişer.

Tıpta "tonsilit" adı verilen bademcik iltihabı özellikle çocuklar arasında sık görülen bir rahatsızlıktır fakat her yaştan (2 yaş altı çocuklarda ve 50 yaş üstünde yetişkinlerde nadir olmakla birlikte) insanın bademcikleri şişebilir.

Şişen bademciklerin neden olduğu ağrı yutkunma, konuşma, yemek yeme gibi gırtlağı ilgilendiren durumlarda şiddetlenebilir.

Bademciklerin şişmesine neden olan enfeksiyon boyun ağrısı, ateş ve baş ağrısına da yol açabilir.

Şişliğin verdiği rahatsızlığı azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için bademcik şişmesine iyi geldiği bilinen bazı yöntemleri kullanabilirsiniz.

BADEMCİK ŞİŞMESİNE İYİ GELENLER

Bademcikleriniz şişken yutkunmak bir dert olduğu için çiğnemeniz gerekmeyen sıvı gıdalarla beslenin. Sebze çorbası, tavuk çorbası gibi çorbalar hem besleyicidir hem de yemek yerken yaşadığınız ağrıları en aza indirir.

Bu dönemde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak için taze sıkılmış meyve ve sebze suları içebilirsiniz.

Boğazınızı tahriş edebilecek aşırı baharatlı yemeklerden, kahve ve koladan uzak durun.

Boğazının kurumasını önlemek için oturduğunuz yerin ve yatak odanızın havasını nemlendirin.

Dinlenin. Dinlenmek enfeksiyonun kısa sürede vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Şişlik 7-8 gün içinde inmediyse, en azından iyileşme işareti vermediyse doktora gidin.

BADEMCİK ŞİŞMESİ TEDAVİSİ

Bademcik şişmesi için ameliyata başvurulacak ise hastanın 18 yaşından büyük olması durumunda bölgesel anestezi ile uyuşturma yapılır. Hasta 18 yaşın altında ise genel anestezi uygulanarak ameliyat yapılır. Bademcik şişmesi sonrasında uygulanacak olan ameliyat işlemi risk faktörü oldukça düşüktür. Bu durumun nedeni bademcik şişmesine yol açan mikropların etkisiz hale getirileceği ameliyatta son yıllarda gelişmiş alet ve teknikler kullanılmasıdır. Bademcik şişmesi sonrasında ameliyat gerekecekse ameliyatın yol açabileceği riskli durumların bademciklerin verebilecekleri zarardan daha az olacağı bilinmelidir. Ancak akıla savunma sisteminin zayıflama ihtimali gelebilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal