B12 eksikliği nedir, belirtileri nelerdir, nasıl giderilir? B12 vitamini yönünden zengin olan besinler

B12 vitamini diğer ismi ile kobalamin suda eriyen bir vitamindir. B12 vitaminin temel görevi; sağlıklı bir sinir sistemi ve kırmızı kan hücreleri oluşturmaktır. Bu vitaminin daha çok hayvansal besinlerde bulunmasından dolayı, proteinden fakir ve vejetaryen beslenenlerde, eksikliği oldukça sık görülür.

26.03.2022-17:00 - (Son Güncelleme: 26.03.2022-17:05)

B12 eksikliğinin solgunluk, yorgunluk, taşikardi gibi anemi bulguları bulunabilir. Bilişsel fonksiyonlarda yavaşlama, unutkanlık, kol ve bacakta hissizlik, depresyon gibi sinir sistemini etkileyen belirtiler görülebilir. Özellikle çocuklarda büyüme geriliği gözlemlenebilir.

B12 eksikliği nelere yol açar?

B12 vitamini içeren besinler nelerdir?

B12 eksikliğinde pernisiyöz anemi denilen bir kansızlık çeşidi görülür. Bu durumun oluşmasındaki temel etmen, B12 vitamininin emiliminin bozulmasıdır. B12 vitaminin vücutta emilebilmesi için mideden salgılanan intrinsik etmene ihtiyaç vardır. Çeşitli mide hastalıklarında bu etmenin salgılanması azalır ya da hiç olmaz. Bunun sonucunda emilim gerçekleşmez. Özellikle yaşlılarda mide mukozasındaki zayıflama nedeniyle B12 eksikliğine oldukça sık rastlanır. Yine karaciğer ve böbrek hastalıklarında da B12 vitamini eksikliği görülebilir. Kullanılan bazı ilaçlar da B12 eksikliğine neden olabilir. 

B12 eksikliği nasıl tedavi edilir?

Tedavide önce B12 eksikliğinin nedeni araştırılır ardından doktor, hastanın B12 düzeyine bakarak ilaç ya da beslenme tedavisine karar verir. İlaçlar damardan ya da oral yolla verilebilir. Ayrıca hastaya B12 vitamininden zengin besinlerle beslenmesi konusunda da tavsiyelerde bulunulur.

B12 içeren besinler;

Karaciğer, böbrek gibi sakatatlar, kırmızı et, balık, peynir, süt, yoğurt, yumurtada oldukça yüksek oranda bulunur.

B12 vitamini nasıl kullanılır?

B12 vitamini nasıl kullanılır?

B12 vitamini olan yiyecekler tüketildiğinde veya takviye edici gıda olarak alındığı zaman midede doğal olarak sentezlenen intrinsik faktör ismi verilen madde ile birleşerek bağırsaklardan emilimi sağlanır. 

Eğer genetik olarak bu faktörü salgılayamıyorsak hangi yol ile alırsak alalım B12 vitamini seviyelerini yükseltmek pek mümkün olmamaktadır. Bu durumdaysa B12 vitamini içeren takviyelerin farklı teknolojilerle üretilmiş çeşitleri tercih edilir. Örneğin; dilaltı tabletleri dilin altındaki kılcal damarlar aracılığıyla direkt kan dolaşımına katılım sağladığı için kullanılabilir. Sprey formları bulunduğu gibi ileri derece de eksiklik olan bireylerde hekim kontrolünde enjeksiyon yoluna gidilebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal