Aspir Nedir, Faydaları Nelerdir?

Amerika, Meksika, Hindistan ülkelerinde yetişen bir bitki türüdür. İnsanların yetiştirmiş olduğu en eski bitkilerden biri olan aspir, genelde preslenme yöntemiyle bitkisel yağ elde edilerek kullanılır. Aspir yağı Hindistan'da yemek yağı olarak kullanılmaktadır. Bitki devedikeni ve ayçiçeği bitkisine benzemekte

07.06.2018-13:04 - (Son Güncelleme: 07.06.2018-11:54) Aspir Nedir, Faydaları Nelerdir?

Amerika, Meksika, Hindistan ülkelerinde yetişen bir bitki türüdür. İnsanların yetiştirmiş olduğu en eski bitkilerden biri olan aspir, genelde preslenme yöntemiyle bitkisel yağ elde edilerek kullanılır. Aspir yağı Hindistan'da yemek yağı olarak  kullanılmaktadır. Bitki devedikeni ve ayçiçeği bitkisine benzemektedir.

ASPİR YAĞI FAYDALARI NELERDİR?

Sağlık açısından faydalı bitkiler arasında yer alan aspir bitkisinin sağlığa inanılmaz faydaları vardır. Kalp sağlığına karşı iyi gelir. Vücut için faydalı olan omega-6 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı, kalp krizi, felç gibi sağlık sorunlarına karşı iyi gelir. Kolesterolü düzenleyici etkisi olduğu bilinmektedir.

Aspir, diyabet hastaları için faydalı bir bitkidir. Kan şekerini dengede tutmak için kullanılabilir. Diyabet hastalığının gelişimini de engelleyici etkisinin olduğu bilinmektedir.

Aspir, zayıflamaya yardımcı olur. Omega-6 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahip olan aspir, vücutta yağ depolanmasını izin vermez. Yağ yakımı sağlar. Sebze yemeklerinin pişirme aşamasında aspir yağı kullanılarak bitkiden bu alanda yararlanılabilir.

Aspir E vitamini bakımından zengin bir bitkidir. E vitamini etkisinden yararlanmak için aspir bitkisinin yağıdan faydalanılabilir. Hücrelerin korunmasını sağlayan antioksidan bakımından zengindir. E vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek birçok hastalığa karşı kalkan görevi yapar.

Aspir, PMS belirtilerini azaltmak için kullanılabilir. Adet döneminde yaşanan sıkıntılara karşı faydalıdır. Adet döneminde dalgalanan hormonları dengeleyici etkisi bulunmaktadır.

Ruh sağlığına karşı iyi gelir. Depresyon ve stres nedeniyle yaşanan sıkıntıları gidermek için kullanılabilir. Vücutta serotonin hormonunun üretimini arttıran bir bitkidir. Uykusuzluk problemlerine karşı çay şeklinde hazırlanarak kullanılabilir.

Sindirim sistemini destekleyici etkisi bulunmaktadır. Bunun için çay ya da yağından yararlanılabilir. Mide fonksiyonlarını düzenler. Mide problemleri için aspir yağından 1 gram kadar 1 litre suya eklenip gün boyu bu su içilebilir. Dalak ve karaciğer büyümesine karşı iyi gelir.

Saç ve cilt sağlığı için kullanılabilir. Saç derisi ve saç yapısının korunması için oldukça faydalıdır. Saç köklerini kuvvetlendirir, kafa derisinde kan dolaşımını arttırır. Saç bakım ürünlerinde bu anlamda faydalı olduğu için sıkça tercih edilmektedir. Cilt dokusunu geliştirmek adına aspir bitkisinden yararlanılabilir. Cilt gözeneklerinin açılmasını sağlar. Sivilce, siyah nokta gibi cilt problemlerine karşı iyi gelir. Cilt hücrelerini yenileyici etkisi bulunmaktadır. Yaşlanma belirtilerini azaltır.

Kabızlık probleminde müshil etkisinden yararlanılabilir.

Prostat ve meme kanserine karşı faydalı bir bitkidir.

Aspir tohumlarının afrodizyak etkisi bulunmaktadır. Cinsel aktiviteyi arttırmak için faydalanılabilir.

Göğüs tıkanıklığı, nefes darlığı gibi şikayetlere karşı etkili bir çözümdür. Balgam söktürücü etkisi olduğu bilinmektedir.

Kan basıncını dengeler. Egzama tarzı cilt hastalıklarına karşı aspir bitkisinden yararlanılabilir.

Aspir çayı, ateş, öksürük ve bronş tedavisinde kullanılabilir.

Menopoz sonrasında yaşanan sıkıntılar için çay versiyonunda kullanılabilir.

Tropikal olarak açık yara, kesik, döküntü gibi bozukluklar için aspir bitkisi faydalı olur.

ASPİR NEDİR? ZARARLARI VARMIDIR?

Aspir, yağ, tohum ya da çay şeklinde kullanılabilecek bir bitkidir. Aspir yağı herhangi bir ameliyat geçirecek kişilerin ameliyat öncesinde kullanmaması gereken bitkisel bir yağdır. Aspir yağı, kan pıhtılaşmasını önleyici etki yaratabilir. Dolayısıyla ameliyat anında ya da sonrasında kullanımı gerçekleşirse kanama riskini arttırabilir. Bazı çiçeklere karşı alerjisi olan kişilerde aspir bitkisine karşıda alerji gelişebilir. Hamilelik döneminde kullanılması tavsiye edilmez. Bitki uterus kasılmalarını tetikleyebilir. Yüksek tansiyondan mustarip olan kişiler için kullanımı uygun değildir. İshal, gaz, mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir. Herhangi bir komplikasyona maruz kalmamak için reçeteli ilaç kullanan kişiler ilaçlarla birlikte kullanmamalıdır.

  Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal