Sağlık Bakanlığından Otopsi İşlemlerine Coronavirüs Düzenlemesi

Yeni tip coronavirüse karşı titizlikle çalışmalar yürüten Sağlık Bakanlığı bu kez otopsi işlemlerine düzenleme getirdi.

25.04.2020-12:25 - (Son Güncelleme: 25.04.2020-12:19) Sağlık Bakanlığından Otopsi İşlemlerine Coronavirüs Düzenlemesi

Yeni tip coronavirüse karşı titizlikle çalışmalar yürüten Sağlık Bakanlığı bu kez otopsi işlemlerine düzenleme getirdi. Sağlık Bakanlığının hazırladığı enfeksiyon denetimleri çerçevesinde, Covid-19 hastalığının seyri ve bilimsel gelişmeleri takiben, otopsilerde alınması şart olan kurallar şöyle sıralandı:

"Kesin ya da olası Kovid-19 ölümlerinde mümkün olduğunca ölü muayenesi ile karar verilmeye çalışılması, otopsi yapılmaması önerilir" ifadesinin yer aldığı tedbirler, şöyle sıralandı:

"- Kesin veya olası Kovid-19 nedeniyle ölenlerin akciğer ve diğer organlarında virüs bulunabilir. Otopside yoğun aerosol (bir katının veya bir sıvının gaz ortamı içerisinde dağılması) oluşturan işlemler yapılması nedeniyle kesin ya da olası Kovid-19 otopsileri mümkünse negatif basınçlı salonlarda, mümkün değilse iyi havalanan bir odada gerekli koruma önlemleri alınarak yapılmalı.

- Otopside mümkün olan en az sayıda kişi görev almalı.

- Otopsiyi yapan kişi, su geçirmez önlük, N95 ve FFP2 maske, gözlük, yüz siperliği, çift eldiven maskeleri içeren kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanmalı.

- Ceset torbasının dışı çamaşır suyu ile dezenfekte edilmeli.

- Otopsi sırasında kullanılan malzemeler otopsiden hemen sonra mutlaka temizlenmeli ve steril edilmeli.

- Otopsinin yapıldığı çevresel yüzeyler önce su ve deterjanla temizlenmeli. Temizlik sonrası en az 10'da bir oranında sulandırılmış çamaşır suyuyla ya da yüzde 70 alkol, yüzeyde en az 1 dakika tutularak dezenfekte edilmeli. Hastanelerde kullanılan yüzey dezenfektanları ya da klor tablet, ürün talimatlarına uygun olarak kullanılabilir.

- Personel, dezenfeksiyon solüsyonlarını hazırlarken ve kullanırken solunum ve göz koruması dahil uygun kişisel koruyucu ekipman kullanmalı.

- Otopside ortaya çıkan atıklar, tıbbi atık yönetmeliğine uygun bertaraf edilmeli."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal