Safra Kesesi Rahatsızlıklarında Tedavi İhmal Edilmemeli

Safra kesesi rahatsızlıklarında, genellikle şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi dispeptik yakınmalar görülür ve sağ üst tarafta ağrı meydana gelir. Uzmanlar bu belirti ve ağrıların ihmal edilmesi durumunda ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

02.09.2020-16:01 - (Son Güncelleme: 02.09.2020-15:58) Safra Kesesi Rahatsızlıklarında Tedavi İhmal Edilmemeli

Safra kesesinin karnın sağ üst tarafında yer alan karaciğerin alt yüzüne yapışık, küçük armut şeklinde bir organ olduğunu aktaran Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Volkan Kınaş, ‘Safra, karaciğerde üretilerek bağırsağa dökülen bir salgıdır. Yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emiliminde rol oynar. Bazı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını, atılımını sağlar. Küçük bir kanalla ana safra kanalına bağlantılıdır. Başlıca görevi ise karaciğerin ürettiği safranın bir kısmını -açlık dönemlerinde- ana safra kanalından emerek depolamak, yoğunlaştırmak ve sindirim sırasında yeniden bağırsağa salgılanmaktadır’ dedi.

SAFRA KESESİ RAHATSIZLIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi yöntemlerine dair önemli bilgiler de paylaşan Kınaş, ‘Safra kesesi sorunlarında hastalarda genel olarak şişkinlik, hazımsızlık, yağlı yemeklere tahammülsüzlük, yemeklerden sonra bulantı gibi dispeptik yakınmaları olur ve sağ üst tarafta karın ağrısı olur. Ani gelişen safra kesesi iltihabının ağrısı bir süre sonra kendi kendine geçebilir. Ancak hastada hiçbir iltihap belirtisi görülmese, sadece safra kesesi taşlarına rastlansa bile en çok tercih edilen tedavi yöntemi kolesistektomidir. Kolesistektomi, safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Kolesistektomi, safra taşlarının neden olduğu biliyer kolik, kolesistit, pankreatit ve kolanjit gibi ağrı ve komplikasyonlar başta olmak üzere biliyer diskinezi ve safra kesesi kanseri durumlarında da tavsiye edilen bir tedavidir’ ifadelerini kullandı.

MUTLAKA DOKTORA BAŞVURUN

İlaç tedavisinin yalnızca safra kesesi iltihabının belirtilerini azaltacağını belirten Opr. Dr Volkan Kınaş, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

‘Hastaya sıvı, antibiyotik ve ağrı kesici verilir. Bu hastalarda ultrasonografide safra kesesinde taş, çamur, iltihap saptanması durumunda kapalı dediğimiz laparoskopik olarak safra kesesi ameliyatı yapılır. Bu süreçleri detaylı olarak Genel Cerrahi Uzmanı hastaya bilgi olarak vermektedir.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal