22.08.2020-13:57 (Son Güncelleme:18.04.2024-03:02)


1

Hepimiz saçlarımızın sağlıklı bir şekilde uzamasını isteriz. Bu yüzden saçlarımıza yaptığımız bakımlar kadar beslenmemize de fazlasıyla önem vermemiz gerekir. Tüketeceğimiz bu besinler hem saçlarımızın hızlı uzamasına yardımcı olacaktır hem de saç dökülmelerine karşı etkili kalkan görevi görecektir.



2

Çilek Türü Meyveler

Çilek Türü Meyveler

Meyveler, saç uzamasını destekleyen faydalı bileşikler ve vitaminlerle doludur. Çilek ve dut gibi küçük meyveler, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan C vitamini içerir. Antioksidanlar, saç köklerini serbest radikaller adı verilen zararlı moleküllerin sebep olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olur. C vitamini, vücudun demir emilimine yardımcı olarak da saç sağlığına etki eder. C vitamini, saçın kırılgan hale gelmesini ve kırılmasını önleyen, bunun yanı sıra güçlendirilmesine yardımcı olan bir protein olan kolajen üretmek için de kullanılır.



3

Avokado

Avokado

Avokado, harika bir sağlıklı yağ kaynağı olmanın yanında, saç büyümesini teşvik edebilecek mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. C vitamini gibi, E vitamini de serbest radikalleri nötralize ederek oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olan bir antioksidandır. Bir orta boy avokado günlük E vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %21'ini karşılar. Saç dökülmesi yaşayan kişilerin sekiz ay boyunca E vitamini takviyesi aldıktan sonra % 34,5 oranında daha fazla saç uzaması yaşadıklarını tespit eden bir bilimsel çalışma da yapılmıştır. E vitamini aynı zamanda kafa derisi gibi cilt bölgelerini oksidatif stres ve hasardan korur. Saç derisindeki hasar görmüş cilt, zayıf saç kalitesine ve daha az saç folikülüne sebep olabilir. Dolayısıyla E vitamini, saç derisi için iyi bir destek olarak görülmektedir. Dahası, avokado harika bir esansiyel yağ asitleri kaynağıdır. Bu yağlar vücut tarafından üretilemez, ancak hücrelerinizin temel yapı taşlarıdır. Esansiyel yağ asitlerindeki eksikliğin saç dökülmesine bağlı olabildiğini gösteren çalışmalar mevcuttu.



4

Fasulye

Fasulye

Kuru fasulye ve diğer fasulye çeşitleri, saç uzaması için gerekli olan gerçek bir protein kaynağıdır. İçerdiği çinko ile saç uzamasına ve onarım döngüsüne yardımcı olur. Özellikle de siyah fasulyenin 100 gramı, günlük çinko ihtiyacının %7'sini karşılar. Ayrıca demir, biyotin ve folat dahil olmak üzere saç için sağlıklı besinleri sağlar. Saç dökülmesini önlemenin ucuz bir yolu olarak beslenmenize daha fazla fasulye katabilirsiniz.



5

Dolmalık Biber

Dolmalık Biber

Dolmalık biber ve diğer tatlı biber çeşitleri, saç uzamasına yardımcı olabilecek mükemmel C vitamini kaynağıdır. Bir adet sarı biber, bir portakalın yaklaşık 5,5 katı kadar C vitamini sağlar. C vitamini, saç tellerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek kolajen üretimini teşvik etmeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, saç tellerini oksidatif strese karşı koruyabilen güçlü bir antioksidandır. Oksidatif stres, serbest radikaller vücudun antioksidan savunma sistemini baskıladığında ortaya çıkar. Saç dökülmesi ve saç grileşmesi ile ilişkili kabul edilir. Dahası, tatlı biberler mükemmel bir A vitamini kaynağıdır.



6

Yağlı Balıklar

Yağlı Balıklar

Somon, ringa ve uskumru gibi yağlı balıklar saç uzamasını teşvik edebilecek besinlere sahiptir. Yağlı balıklar, saç uzamasıyla bağlantılı gösterilen omega-3 yağ asitlerinin doğal kaynaklarıdır. 120 kadında yapılan bir araştırma, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin yanı sıra antioksidan içeren bir takviye almanın saç dökülmesini azalttığını ve saç yoğunluğunu arttırdığını tespit etmiştir. Saçları incelen kadınlarda balık yağı takviyesi almanın saç dökülmesini önemli ölçüde azalttığını ve saç büyümesini artırdığını tespit eden çalışmalar bulunmaktadır. Yağlı balıklar aynı zamanda saçların güçlü ve sağlıklı kalmasını destekleyen protein, selenyum, vitamin D3 ve B vitaminleri içerir.



7

Kuruyemişler

Kuruyemişler

Kuruyemişler lezzetli ve yemesi kolay yiyecekler olarak saç uzamasına teşvik edebilecek çeşitli besinler içerirler. Örneğin, 28 gram badem günlük E vitamini ihtiyacınızın % 37'sini karşılar. Kuruyemişler; çeşitli B vitaminleri, çinko ve esansiyel yağ asitleri sağlayarak saç dökülmesiyle bağlantılı besin eksikliklerini gidermede etkin rol oynarlar. Kabuklu yemişlerin saç büyümesinin yanı sıra, iltihaplanmanın azalması ve kalp hastalıkları riskini azaltma ile bağlantılı olduklarını gösteren birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır.



8

Yumurta

Yumurta

Yumurta, saç uzamasını teşvik eden protein ve biotin kaynağıdır. Yeteri kadar protein almak saç büyümesi için önemlidir çünkü saç kökleri çoğunlukla proteinden oluşmaktadır. Beslenmede protein eksikliği olursa saç dökülmesi yaşanma ihtimalinin arttığı bilimsel çalışmalarla da desteklenmiştir. Biotin ise, keratin adı verilen saç proteinin üretimi için gereklidir. Saç dökülmesini önleme ve azaltmada Biotin takviyeleri bu nedenle sıkça tercih edilir. Dengeli beslenmek, biotin eksikliği yaşama ihtimalinin azalmasına yardımcı olacaktır. Yumurta ayrıca harika bir çinko ve selenyum kaynağıdır. Bunlar da saç sağlığı için önemli maddelerdir.



9

Karides

Karides

Saç uzatmanın ekonomik olmayan fakat lezzetli bir yolu da beslenmeye karidesi daha fazla dahil etmektir. Kabuklu deniz ürünlerinden biri olan karides, saç büyümesini destekleme potansiyeli olan birçok besin maddesi içerir. Karides harika bir protein, B vitamini, çinko, demir ve D vitamini kaynağıdır. Karidesin içerdiği D3 vitamininin eksikliğini saç dökülmesiyle bağlantılı gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Dolayısıyla karides iyi bir kaynaktır. Genel yağ oranı çok düşük olan karides, az miktarda da olsa Omega-3 yağ asitleri içerir. Bu da saç uzamasını yardımcı olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR