S, Ş, K harfi olanlar için önemli uyarı! SGK maaşları hemen kesiyor

Milyonlarca sigortalı çalışandan hizmet dökümlerinde S, Ş, K harfi olanlar için önemli bir uyarı yapıldı. Yapılan uyarıya göre SGK hizmet dökümünde bu harflerden birisinin olması durumunda SGK maaşları hemen kesiyor.

23.05.2022-18:30 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-18:30) S, Ş, K harfi olanlar için önemli uyarı! SGK maaşları hemen kesiyor

SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışma hayatlarına devam eden ya da emekli olmaya hazırlanan vatandaşlar için önemli bir gelişme yaşandı. Bilindiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sahte sigorta bildirimlerini engellemek adına kontroller yapıyor ve bu işyerleri için S (sahte), Ş (şüpheli) ve K (kontrollü) şeklinde kodlamalar yapıyor. Denetimler neticesinde hizmetlerin sahte olduğu tespit edildiği anlar maaşlar kesiliyor. Ayrıca verilen aylıkların iadesi de talep edilebiliyor. Bu durumla beraber SGK hizmet dökümü belgelerinde söz konusu harflerden birisi olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar arama motorlarına yöneldi.

S, Ş, K harfleri ne anlama geliyor?

Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre bu tanımlar S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) harfleri ile kodlanmaktadır.

Hizmet dökümünde gördüğünüz 'Ş' harfi, sizi sigortalı bildiren iş yerinin şüpheli iş yeri kapsamında olduğu ve iş yeri hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamına gelir. Bir işyerine 'Ş-Şüpheli' kodu konulduktan sonra, bu iş yeri hakkında denetim süreci başlatılır. Denetim, bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti amacıyla yapılır. Denetim sonuçlanıncaya kadar iş yerinin 'Ş' olan kodu değiştirilmez, denetim sonucuna göre, sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse 'Ş' kodu, 'S' (sahte iş yeri) olarak değiştirilir ve bu iş yerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal edilir.

Herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu tamamen kaldırılır ve bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli kabul edilir. Denetimin ne kadar sürede sonuçlanacağı konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak denetim sonuçlanmadan da, bu iş yerinden bildirilen sigortalılar, yani hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunan sigortalılar emeklilik talebinde bulunabilir, hatta aylıkları da bağlanır.

S,Ş,K harfler

SGK maaşları kesiyor

S, Ş ve K harflerinden birisi SGK hizmet döküm belgelerinde gören vatandaşların hemen kendilerine en yakın SGK binasına müracaat etmesi ve konu hakkında inceleme başlatılmasını talep etmesi gerekiyor. Bununla birlikte kişinin başını derde sokmaması için şu konulardan uzak durması gerekiyor:

Bir iş yerinde fiilen çalışmadan kendinizi orada sigortalı göstermeyin. Bir yakınınızı da bu şekilde sigortalı göstermeyin. Fiili çalışmanın sigorta için şart olduğunu unutmayın.

İş yeri sahibiyseniz kimseye 'hatır sigortası' yapmayın. Fiilen çalışmayan kimseleri iş yerinizde çalışıyormuş gibi bildirmeyin. Sonuçta primler silindiği gibi siz de ceza alırsınız.

Piyasada sizi sigortalı yapmak vaadiyle dolaşan dolandırıcılara kanmayın. Bunlara paranızı kaptırmayın. Sık sık hizmet dökümünüzü inceleyip primlerinizi kontrol edin.


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal