22.02.2021-08:15 (Son Güncelleme:22.02.2021-08:15)


1

Amerika'daki hakemli Current Biology dergisinde yayımlanan çalışmada, 4 farklı laboratuvarda biri Gündüz Aşırı Uyku Eğilimi (Narkolepsi) rahatsızlığı olduğu için sıklıkla net rüyalar gören, diğerleri de net rüya görme durumu farklılık gösteren 36 gönüllüyle araştırma yapıldı.



2

EN AZ BİR SORUYA DOĞRU CEVAP VERİLDİ

EN AZ BİR SORUYA DOĞRU CEVAP VERİLDİ

Uykudaki deneklere sorulan sorulara hangi göz hareketleri veya mimiklerle cevap vereceğinin önceden kararlaştırıldığı ifade eden araştırmada deneklerin, net rüya gördüklerinin onaylandığı toplam uyku seanslarının %47'sinde, en az bir soruya doğru cevap verdikleri belirtildi.



3

Araştırmacılar, deneklerin uyku sırasında elektroensefalogram (EEG) araçları ile izlendiğini aktararak uykunun en derin aşamasındaki katılımcılarla ses, yanıp sönen ışık ve fiziksel temas yolu ile etkileşim kurduklarını kaydetti.



4

Uykudaki deneklere, basit matematik soruları, ışığın kaç kere yanıp söndüğü, fiziksel olarak kaç kere kendilerine temas ettiği ve ''İspanyolca biliyor musun?'' benzer temel evet-hayır sorularını cevaplamalarının istendiği ifade edilen araştırmada katılımcıların, rüyalarını unutmadan aktarmaları için genellikle verdikleri bir doğru yanıtın ardından uyandırıldıkları açıklandı.



5

Görüşlerine yer verilen Northwestern Üniversitesinden psikolog Ken Paller, ''REM uykusundaki kişilerin kendilerine soru yönelten araştırmacıyla etkileşime geçebildiğini ve gerçek zamanlı iletişim kurabildiğini, ayrıca rüya gören kişilerin soruları anlama, rüya sırasında hafızalarını kullanabilme ve yanıt üretme yeteneğine sahip olduklarını bulduk'' dedi.



6

BULGULAR, AKIL SAĞLIĞI RAHATSIZLIKLARININ TEDAVİSİNE YARDIMCI OLABİLİR

BULGULAR, AKIL SAĞLIĞI RAHATSIZLIKLARININ TEDAVİSİNE YARDIMCI OLABİLİR

Araştırmacılar, çalışmanın rüya görüldüğünde beyinde ne tür tepkiler oluştuğuna dair taze bir yaklaşım getirmenin yanı sıra rüyalara müdahale ederek akıl sağlığı rahatsızlıklarının tedavisi için de kullanılabileceğini ifade etti.



7

Uykuda rüya gören bireyle bağlantı kurmaya çalışmanın, uzaydaki bir astronotla bağlantı kurmaya çalışmak kadar heyecan verici olduğunu söyleyen araştırmacılar, çalışmalarının rüya ve hafızayla ilgili gelecekteki araştırmalara da katkı sağlayacağını açıkladı.



8

Çalışmalarının, uyku bozukluklarının tedavisinde de yararlı olabileceğini belirten araştırmacılar, bulgularının uykunun hafızayı korumak için ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR