Rusya’dan Moldova’ya uyarı: ‘’Transdinyester için elimizden geleni yapacağız’’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptığı açıklamada Moldova’nın Transdinyester bölgesi için diyalogların hemen başlatılması gerektiğini söyledi ve ‘’Elimizden geleni yapacağız’’ ifadelerini kullandı. Ayrıntılar haberimizde...

01.09.2022-12:53 - (Son Güncelleme: 01.09.2022-15:48) Rusya’dan Moldova’ya uyarı: ‘’Transdinyester için elimizden geleni yapacağız’’

Başkent Moskova’da bir toplantı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moldova sınırları içerisinde yer alan ve tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesi hakkında kritik açıklamalar yaptı. Transdinyester bölgesinin Moldova'nın bir parçası olduğunu kaydeden Lavrov, söz konusu bölgede yaklaşık 200 bin Rus vatandaşı dahil çoğunlukla Rus ve Rusça konuşanların yaşadığını söyledi.

Elimizden geleni yapacağız

Transdinyester bölgesinde Rus barış güçlerinin bulunduğunu vurgulayan Lavrov, ‘’Şimdi hem Transdinyester yönetimi ve hem biz yeniden doğrudan diyaloğun başlatılmasından yanayız. Transdinyester yönetimi buna hazır. Kişinev yönetimini de buna çağırıyoruz. Ancak Sandu (Moldova Cumhurbaşkanı) ve takımının açıklamalarına bakılırsa, onlar ABD ve Avrupa Birliği'nin talimatlarıyla bu diyaloğu istemiyor. Anlaşılan, onlar bu sorunun diplomatik olmayan yöntemle çözüleceğini umuyor." diye konuştu. 

Moldova’da yaşanan gelişmeleri anlık olarak takip ettiklerini söyleyen Lavrov, ‘’Moldova'da Rus ve Rusça konuşan nüfusun çıkarlarının hiçbir şekilde zarar görmemesi için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Transdinyester bölgesinde Gagauz Özerk Yeri’nin de yer aldığına dikkat çeken Lavrov, ‘’Bu bölge de özel statüye sahip olmak istiyor. Gerçeği, söz konusu bölge özel statünün bazı unsurlarına sahip. Moldova yönetiminin, Batı'nın dayattığı jeopolitik oyunlardan vazgeçip yan yana yaşayan insanların çıkarlarını düşünerek, doğru olanı yapacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Transdinyester

Moldova Transdinyester olayı nedir?

Moldova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Dinyester Nehri'nin doğu kıyısında bulunan Transdinyester de Rusya'nın desteğiyle tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Bağımsızlık ilanından sonra Moldova ile Transdinyester arasında başlayan silahlı çatışmalar, 22 Temmuz 1992'de ateşkesle son bulmuştu. Moldova ile Transdinyester arasında 1993'te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde çözüm görüşmeleri başlamıştı. AGİT bünyesinde 5+2 formatında yapılan müzakerelerde Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGİT ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri yer alıyor.

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesine rağmen hiçbir Birleşmiş Milletler (BM) ülkesi tarafından tanınmayan Transdinyester’in kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal